05/18/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Няма да подкрепим промени в конституцията за Пакта за стабилност

Коалиция за България няма да подкрепи исканите от ГЕРБ промени в конституцията, свързани с предлагания от финансовия министър Симеон Дянков така наречен Пакт за стабилност.
Първо, по темата има много приказки, но никой не е видял разписани черно на бяло предлаганите промени в основния закон.
На второ място, за нещата, залегнали в този така наречен Пакт за стабилност, не е необходимо да се променя Конституцията на България. Нужна е финансова дисциплина и се търси финансова дисциплина. Но какво виждаме? Г-н Симеон Дянков профука – извинете за израза – фискалния резерв, а в същото време иска да слага окови на доходите на хората за следващи периоди, когато ГЕРБ вече няма да бъде на политическата сцена.
Надали са необходими още мотиви за нашия отказ да се променя конституцията. Очаквам, че въпреки всичко, управляващите от ГЕРБ ще се опитат да консолидират необходимия брой народни представители, за да се внесат някакви текстове за допълнение и изменение на основния закон. Целта е да се покаже предизборно някакво голямо мнозинство в Народното събрание. Това е и причината да се бутат напред тези, иначе безсмислени по същество, промени в конституцията. Такива промени по никакъв начин не биха били необходими, ако имаше онази финансова дисциплина, включително на правителството, за която непрекъснато се говори и с която ГЕРБ и премиерът едва ли не всеки ден се хвалят. В България все пак има действащ финансов борд. Повтарям – мотивите да се иска ремонт на основния закон са чисто политически и конюнктурни – желанието да се покаже голямо парламентарно мнозинство, което така или иначе е в рамките на партньорството им с партия „Атака“.
Между другото Коалиция за България е категорично против преди изборите да се върви и към промяна на конституцията в частта, касаеща ограниченията към кандидатите за президент. Промени в основния закон се правят със сериозни консултации, след сериозни дискусии, и то в спокойна и конструктивна политическа обстановка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване