05/19/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Фаворит сред претендентите е Кемал Дервиш

По традиция управителният директор на МВФ е европеец, но натискът за отворена процедура расте. Според правилата на МВФ назначеният не може да е на или над 65 години и не бива да е на поста, след като навърши 70. Автоматично отпадат Жан-Клод Трише, централният банкер на Израел Стенли Фишър и индиецът Монтек Сингх Ахлувалиа, отбелязва Ройтерс.
Турчинът Кемал Дервиш е основен претендент, ако се търси човек извън ЕС. Бившият вицепрезидент на Световната банка и бивш шеф на Програмата за развитие на ООН има основна заслуга за измъкването на Турция от кризата през 2001 г., а и идва от нововъзникващ пазар с единия крак в Европа.
Френският финансов министър Кристин Лагард изглежда най-подходящият европеец и ще е първата жена на поста. През 26 от последните 33 години обаче начело на фонда е бил французин. Саркози едва ли ще е склонен да се раздели с нея, а и името й бе замесено в дело срещу Бернар Тапи.
Бившият президент на Bundesbank Аксел Вебер разполага с важни политически контакти.
Авторитетният Тревър Манюъл бе финансов министър на Южна Африка от 1996 до 2009 г. Според хора от МВФ обаче е по-подходящ да оглави Световната банка.
Управителят на Bank of Mexico Агустин Карстенс е бил зам. управителен директор на МВФ от 2003 до 2006 г., но идва от Америка.
Арминио Фрага бе един от най-успешните централни банкери на Бразилия между 1999 г. и 2002 г. Работил е 6 години в Soros Fund Management и наскоро продаде своя хедж фонд на JP Morgan. Против него са опитът му с хедж фондовете и липсата на подкрепа от бразилското правителство.
Марк Карни е управител на Bank of Canada, работил е 13 години за Goldman Sachs. Бившият премиер на Великобритания Гордън Браун няма подкрепа от Дейвид Камерън. И.д. управителният директор на МВФ Джон Липски е на 64 и планира да се пенсионира през август. Шри Сидхар управлява частната Central Bank of India. Финансовият министър на Сингапур Тарман Шанмугаратнам е председател на Международния паричен и финансов комитет към МВФ. А шефът на Pimco Мохамед Ел-Ериан е бивш претендент, който предупреди, че трябва да се бърза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване