05/22/11 07:59
(http://e-vestnik.bg/)

Красивият цвят на уискито е измама. Защо боядисват с карамел бира, кола и др. напитки?

Красивият цвят на уискито (вляво) и на някои от бирите вдясно се дължи на карамел E-150, а не на отлежаване в бъчвата. Дори т. нар. карамел III - E150c се нарича “Степен бира”. С карамел E150a пък се оцветява уиски. Кока колата използва по-тъмен карамел. Виж по-долу видовете E-150. Снимка: whisky-taste.com - блог

От блога whisky-taste.com с допълнения.
Привлекателният златист цвят на масовите марки уиски е от боя, а не от бъчвата. Същото е и с много видове бира, и с по-тъмния наситен цвят на кока-колата.

Боядисването на питиетата се е превърнало през годините в универсален търговски трик. Основна роля в това играе карамелът. Днес той стандартизиран като оцветител - E150 (виж по-долу видовете). С различна концентрация и наситеност той може да боядисва всякакви напитки и да им придава по-привлекателен за купувача вид. Но в последните години има изследвания, които показват, че е канцерогенен и когато е в по-голяма концентрация в напитката - например в кока колата - може да бъде опасен (виж подробности по-долу).

Дългата история на боядисването на уиски

Една от най-дискутираните теми в блогове и сайтове за уиски по света е боядисването на питието с карамел.
Марк Скипуърт, автор на книгата “Скоч уиски бук” пише: “Изглежда странно, че питие, което изисква толкова много усилия да бъде произведено, се налага накрая да бъде боядисано изкуствено.”

Колкото по-тъмен и наситен е цветът на уискито, толкова по-вероятно е то да е оцветено. Другата, по-малка вероятност, е да е отлежало в повече и в по-обгорени бъчви. Снимка: Whisky-taste - блог

Но производителите наричат това боядисване “стабилизация на цвета”. Почти 100% от от масовите уискита от типа “блендед” (blended) са боядисани с карамел (виж тук видовете уиски). При малцовите е по-сложно. Някои са боядисани, други – не.

По принцип по-дългото отлежаване боядисва дестилата, той придобива жълтеникаво-кафеникав отенък от бъчвите. Но това е при малцовите. При блендед уискито е много малко съдържанието на малц, особено отлежал. Цветът на такова уиски, преди да е боядисано, е съвсем блед, почти безцветен, и ако се продава по този начин, ще предизвика изненада. Затова още преди повече от век започва боядисването. А споровете за това дали трябва или не да се боядисва уискито, дали това се усеща във вкуса, продължават с десетилетия. Днес, за разлика от преди половин-един век, производителите не крият, че боядисват с карамел.
Дестилатите в различни години варират на цвят - не може една марка да се появява в една година по-тъмна, в друга по-светла, твърдят производителите  и затова правят тази “стабилизиция на цвета”, както я наричат. Тоест – боядисват с карамел, за по-атрактивен златист цвят. Без него блендед уискито, в което има преобладаващо чист спирт и 20-30% малцов дестилат (най-често), ще остане почти безцветно.

Два вида неоцветено, но отлежало над 10 години в бъчви малцово уиски. Снимка: Whisky-taste - блог

Преди близо век попитали Хю Ръд, създателя на новата тогава марка уиски “Cutty Sark” – “Защо вашето уиски е толкова бледо?” Той отговорил – “А защо другите са толкова тъмни”. Въпросът и отговорът са свързани с това, че новата тогава марка не била оцветена с карамел.(виж тук)  Основателите на марката решили да въведат нов стандарт в блендед уискитата и пуснали “Къти Сарк” без оцветяване. У нас се продават няколко вида ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване