05/25/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Американската дългова криза има реално решение

Лидерите във Вашингтон скоро ще трябва да решат дали да сключат сериозно споразумение за съкращаване на дефицита преди изборите през 2012 г., пише републиканският сенатор Том Кобърн от Оклахома. Миналия месец Standard & Poor's понижи перспективaта на дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ от стабилна на негативна за първи път от бомбардировките над Пърл Харбър. Ако скоро не променим курса си на действие, следващият удар няма да служи само като предупреждение, а направо ще потопи кораба ни.
Бездействието на Конгреса е основната причина, поради която прекарах няколко месеца в постоянни заседания с неформална група, наречена Групата на шестимата сенатори, с надеждата да изготвим подробен план за съкращаване на дефицита. Постигнахме истински напредък, но неотдавна достигнахме задънена улица, когато стана ясно, че групата няма да се разбере за сериозна реформа на програмите с гарантиран бюджет, която да доведе до двупартийно споразумение.
Въпреки че задънената улица, до която достигнахме, е разочарование за нас, важно е американският народ да разбере, че истинските препятствия са по-скоро политически, а не концептуални. Нито една от партиите не иска да направи компромис с политическите си преимущества или с политическите си лозунги преди следващите избори. Републиканците искат да могат да се похвалят, че са се противопоставили на увеличенията на приходите, докато демократите искат да бъдат възприемани като поддръжници на достъпа до гарантираните права. Това, което иска американският народ обаче, е смелост, а не политически лозунги.

Увеличения на приходите?

На практика от нито една от партиите не се очаква да прави компромис с основните си ценности, а само с политическия си дневен ред. Смятам, че републиканците трябва да проявят желание и да обмислят бъдещи увеличения на приходите, но не чрез по-високи данъчни ставки, а като премахнат данъците за продукти като етанола, както и като премахнат други разходи, които разпределят капитала неравномерно. За да се създадат условия за дискусия върху перото с приходите, трябва да се демонстрират и поети ангажименти към намаляването на разходите и реформата на програмите с гарантиран бюджет. Въпреки всичко надвисналият американски дълг е резултат по-скоро от кризата около тези гарантирани програми, отколкото от недостига на приходи.
Републиканците, които смятат, че това предложение е за „увеличение на данъците“, бъркат и несъзнателно отварят вратата за реални данъчни увеличения. Бездействието и очакването на дългова криза вероятно ще ускорят темпа на инфлацията и ще повишат лихвените проценти и рестриктивните мерки, които може да включват преки увеличения на данъчните ставки. Най-лошото е, че САЩ ще изпитат финансов натиск поради обезценяването на долара, което ще доведе до понижение на покупателната способност на всички американци. Това ще бъде най-лошата форма на данъчни увеличения. Който и да било от тези изходи ще унищожи средната класа и ще заличи огромни суми пари. Републиканците, които твърдят, че „изчакват“, изобщо не изчакват нищо, а само спорят.
Въпреки всичко много републиканци смятат, че може да гарантират допълнителни съкращения на разходите и да помогнат да се избегне икономическата криза, без да се обсъжда въпросът за приходите. Подкрепям този аргумент. Аз спрях изтичането на пари към стотици сметки за разходи, борих се за премахването на одобрените бюджети по безбройните проекти, спонсорирани от членове на собствената ми партия, и предложих да се приемат стотици поправки за съкращаване на разходите.
Докато работих, за да разобличавам и премахвам всичко излишно, се убедих, че никога няма да реформираме програмите с гарантирани разходи, без да поставим на преразглеждане и приходите. Всеки опит да се направи противното ще се нуждае от свръхмнозинство на републиканците, което никога няма да се случи в нашата демокрация. Много по-вероятно е първо да започне депресия.
Демократите имат подобен проблем. Много от тях предпочитат да подвеждат американския народ, като твърдят, че програмите за здравеопазване Medicare, Mediaid и Social Security са в ред, когато те всъщност трябва да претърпят реформи, които да защитят както тях, така и хората, които разчитат на тях. До 2022 г. Medicare, Mediaid и Social Security и лихвите по дълга ще изяждат целия федерален бюджет. Програмата за социално осигуряване, която според демократите ще продължи да функционира до 2037 г., вече трупа дефицити ($49 млрд. през миналата година). Тези програми са „сигурни“ само докато международната финансова общност е съгласна да ни дава назаем пари, което може да не продължи още дълго.

Политически игри

Това, което наистина се случва зад затворените врати във Вашингтон, едновременно ще отврати и вдъхнови американския народ. Някои политици от двете партии продължават да играят политически игри. Въпреки това много от избраниците на американците и от двете партии проявяват желание да направят труден избор. Повече от 40 сенатори се събраха, за да обсъдят кризата. Десетки изразиха лично желанието си да предприемат двупартийни действия. Но точно в този момент шансът да се сключи споразумение, с което всички в Америка да спечелят, навлиза в задънена улица, в която всички губят, тъй като запазването на статуквото се случва с подкрепата на твърде много политици, обслужващи собствените си интереси, както и тези на групи със специални интереси и политическите консултанти във Вашингтон.
Решението на проблема е очевидно. Демократите трябва да приемат факта, че е необходима структурна реформа на гарантираните програми. Републиканците трябва да приемат факта, че за да накарат демократите да направят тези промени, ще трябва да се споразумеят за данъчни реформи, които да увеличат приходите, но не и данъците. Това решение не е измяна на ценностите на която и да било от двете партии, а защита на тези ценности в името на бъдещите поколения. Бездействието би било истинското предателство, което ще доведе както до по-високи данъци, така и до премахване на гарантираните програми, които защитават правата на бедните и на възрастните.
Ако лидерите ни не успеят да вземат тези решения преди следващите избори, гласоподавателите няма да имат друг избор, освен да ги заменят с лидери, които няма да се страхуват да вземат същите тези решения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване