05/25/11 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Можем да сме вход за US инвестиции към Европа

Роуд шоуто за привличане на инвеститори в САЩ е повторение на подобно събитие отпреди 4 години, тогава организирано отново от посланика на България зад Океана Елена Поптодорова и от тогавашния посланик на САЩ Джон Байърли. Основната концепция е обиколката на няколко града, като във всеки се прави бизнес конференция и се представя страната пред 20-30 фирми, като отделно се провеждат единични срещи със заинтересовани инвеститори и срещи с българската общност. Въпреки че САЩ са единственият неевропейски представител сред 10-те най-големи инвеститора у нас, потенциалът им за инвестиции не е достатъчно усвоен. А за тази цел трябва да се налагат името и имиджът на България.
Обиколихме четири града – Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско. В Чикаго срещата беше посветена на производството на потребителски стоки, на хранително-вкусовата промишленост, а също и на научноизследователската и развойната дейност. В Хюстън акцентът бе върху енергийния сектор, във Финикс - върху добивната промишленост. Там имаше и предприятия от сферата на екологично чистите технологии и зеления бизнес, а в Сан Франциско срещата бе насочена към комуникационните технологии, аутсорсинг и ИТ.
Спрямо акцента върху отделния сектор се стремихме да представим и най-важните предимства на България. Например в промишлеността компаниите се интересуваха от наличието на работна ръка, цената на електроенергията. В чистите технологии попитаха за потенциала за правене на зелен бизнес у нас и в ЕС. В ИТ технологиите отново работната ръка е водещ въпрос, както и възможностите да се обслужват пазари извън българския.
Общите предимства на страната са политическата стабилност, макроикономическата рамка и фискалната политика. Като част от ЕС, България дава възможност за достъп до огромен пазар, което всъщност е един от водещите ни козове. Преди 10-15 години много американски фирми са се насочили към Ирландия точно по тази причини – понеже им е предоставяла достъп до ЕС и е отваряла врата към големия европейски пазар. Мнението, изразено от двамата посланици на роуд шоуто, което аз искрено подкрепям, е, че и ние можем да се превърнем във вход за американските инвестиции към Стария континент. А и имаме потенциал да привлечем не само онези компании, които се интересуват от търговията с България, а и като цяло са таргетирали продуктите си към европейския потребител.
Факт е, че България не е много позната зад Океана, в което няма нищо страшно. Все пак ние не сме водещите двигатели на икономически растеж като Германия или Франция, дори сред страните в Централна и Източна Европа Полша е много по-голяма. Чехия и Унгария също са по-популярни. Но пък от друга гледна точка именно защото не сме много популярни, имаме възможност сега да се презентираме в най-добра светлина.
Наред с бизнес дискусиите във всеки град имаше и среща с българската общност. Най-често хората се интересуваха от теми като кога ще отпаднат визите. В делегацията се включиха и някои от членовете на Американската търговска камара като Colliers International, AES, Johnson Controls International, “Дънди Прешъс“.

Основната цел на роуд шоуто - привличане на интерес

Подобни събития като роуд шоуто са много полезни, но са по-скоро инструмент за привличане на интерес, а не толкова за реализирането на конкретни инвестиции. Специално в Щатите има още много градове, в които ще е полезно да отидем, например като тези в района на Средния запад. Ще се радвам, ако подобни инициативи се пренесат и в Азия или Близкия изток, но пак опираме до обичайните въпроси – има ли бюджет, кой ще ги организира.
БАИ започна доста активна маркетингова кампания. На 10 май пуснахме поръчка за организация на 9 големи събития по света, като всяко от тях ще бъде посветено на един от приоритетните сектори за страната. Става дума за електроника и електротехника, машиностроене, химическа промишленост, хранително-вкусова промишленост, електронни и комуникационни технологии, аутсорсинг, фармация и технологии, свързани със здравето, и транспорт и логистика. Ще пуснем и поръчка за организирането на три големи конференции в партньорство с медии като Financial Times, Economist. До края на годината се надявам поне едно от тях да стане факт. Изобщо в рамките на проекта предвиждаме организирането на около 30 събития, които да представят България пред потенциални инвеститори за следващите две години. Освен това подготвяме и нови промоционални материали за страната в целевите сектори, които да се разпространят до търговските ни представителства навън.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване