05/25/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Пълен текст на грамата от “Уикилийкс” за сенчестото минало на Борисов

Амфетамини, пране на пари в банката на Цветелина, връзки с мафията; Не трябва да забравяме с кого си имаме работа, пишат от София до САЩ

Борисов се снима за спомен с Хилари Клинтън по време на посещението му в Бразилия. По нищо не личи, че държавният секретар на САЩ е чела докладите за него, но това е политиката. Снимка: ЕПА/БТА

В секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности като търговия с амфетамини.
Пълният текст на грамата, който следва по-долу, е разпространен от сайта “Биволъ”, който е официален партньор на “Уикилийкс” (виж тук оригинала на английски). Посланикът е озаглавил раздела, разглеждащ криминално минало на Бойко Борисов “Мръсотията”.
В коментар на сайта се посочва, че тази грама има една особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, която е прегледана и одобрена едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света, пише сайтът “Биволъ”.
Грамата е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава “оперативните” данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния. Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13 000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата “SIMO” се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че “SIMO” е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в “правоохранителния комитет” към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.

Пълен текст на грамата

date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN

SUBJECT: Най-популярният политик в България: Големи надежди, сенчести връзки

Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България” се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.

Нещо като феномен

—————————

3. (C) На 27-ми март, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване