06/16/11 17:13
(http://e-vestnik.bg/)

Пълен текст на грамата от “Уикилийкс” за ген. Колев, “юристите” и Борисов

Илюстрация: Уикилийкс

ТЕМА: Разнищване на „Юридическия кръг“ – на прицел са изтъкнати личности от управляващата партия в България

Класифицирана от CDA Род Мур

1. (C) ОБЩ ПРЕГЛЕД: През последните седмици четирима от най-важните членове на така наречения „Юридически кръг“, който е с огромно влияние в управляващата партия Национално Движение Симеон 2-ри (НДСВ) станаха прицел на различни по степен критики, болшинството свързани с корупция. Поради тази причина премиерът се противопоставя на евентуално вземане на решителни мерки по въпроса. Реакцията му във връзка с разгорялата се полемика около вътрешния министър Петканов, министъра на отбраната Свинаров, председателя на народното събрание Герджиков, и шефа на парламентарната група на НДСВ Панайотов ще бъде показателна за начина му на управление и може да се окаже с голямо значение за дълголетието на кабинета му. Край на общия преглед.

2. (C) От различните групи в хетерогенната управляваща партия, най-влиятелната досега е така наречения „Юридически кръг“. Състои се главно от бивши професори от юридическия факултет на Софийския университет и техни студенти. Водещите фигури за бившите професори по право Огнян Герджиков (в момента председател на народното събрание), Пламен Панайотов (шеф на парламентарната група на НДСВ) и Георги Петканов (вътрешен министър). Говори се, че всички те са близки до печално известния бивш шеф на кабинета на премиера, Стоян Ганев. Адвокатът Николай Свинаров първоначално не беше ключова фигура в тази група, но и тук се твърди, че дължи назначението си за министър на отбраната и заместник-председател на НДСВ на тяхното влияние. (Има и непотвърдени спекулации, че адвокатските му услуги, предоставяни на смятания за един от лидерите на организирана престъпност Васил Божков, по прякор Черепа, също близък на Ганев, са изиграли роля за избирането му на тези постове.)

3. (S) Вътрешният министър Румен Петканов е предмет на подозрения от страна на десницата от самото му назначение насам, благодарение на репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет. Подкрепата му за неефективния, и най-вероятно корумпиран, главен прокурор Никола Филчев породи критиките на тези, които се наричат реформатори. Той беше забъркан и в скандала с послушването, познат като „Гном“. Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза на DCM (аташе по военните въпроси), че на 5-ти януари е оповестил на премиера, че като резултат от скандала „Гном“ или той, или Петканов или шефът на Националната следствена служба ген. Чобанов ще трябва да си ходят. Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов.

4. (S) В последно време, министърът на отбраната Свинаров се озова под обстрел от най-малко две посоки. През декември Американски екип, разследващ незаконната продажба на стоки с двойна употреба на Сирия от фирмата на министерството на отбраната Терем докладва на премиера заключението си, че Свинаров е знаел за поне една пратка постфактум, но не е предприел навременни действия да спре втора такава или да информира членове на кабинета за нарушението. Началникът на Генералния щаб ген. Колев (стриктно да се защити) също повдигна обвинения за корупционни практики в министерството на отбраната в (все още таен) доклад, изпратен на президента и ключови фигури в министерството.

5. (C) Шефът на парламентарната група на НДСВ и заместник председател на партията Панайотов е разделяща фигура сред нейните депутати. Много от парламентаристите на НДСВ се оплакват, че не им се позволява да вземат участие във вземането на решения. Той е критикуван за авторитарния си метод на управление и за назначения на протежета без да се консултира с останалите членове на групата. В последните няколко седмици пресата информира за предстоящи проблеми в ръководството на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване