05/25/11 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Трима БГ художници на Биеналето във Венеция

Български павилион отваря врати на 54-тото Международно артизложение във Венеция, което се открива на 4 юни. Изненадата е повече от бомбастична, като се има предвид, че години наред страната ни е отсъствала от този най-авторитетен световен форум на изящните изкуства. Трима неоспорими таланти предстои да представят родината ни - Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев. В духа на балканския манталитет, в артсредите в столицата неотдавна тръгна дискусия как точно са избрани тези артисти и защо Министерството на културата не е създало условия за дискусия кой и как може да представи страната ни на биеналето. Смислен отговор на спорещите страни даде “Гершон България” съвместно с Американската фондация за България – двете частни културни организации получиха мандат за представяне на България на биеналето и предложиха на Министерството на културата кандидатурата на трима артисти с международна значимост. Появи се и съорганизатор от италианска страна – студио „Антонио дал Понте”. Министерството на културата прие офертата. Определено се случи нещо добро – частният сектор защити интересите на обществото и бе подкрепен от държавата!
Изложбата на тримата българи е озаглавена „Свързаността на поколенията“ (Bond of generation) и носи определени послания, които представят българския творчески гений във възможно най-добрата му светлина, богато и изчерпателно. Затова в старинния „Палацо Карминати“ на ул. , „Санта Кроче“ българският дух ще се усеща чак до 27 ноември 2011 г., когато изложбата ще бъде закрита.
Избраните художници – Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев, от една страна, са представителни за различни поколения, а от друга, имат уникален артистичен подход към изразните средства. Те отдавна са завоювали вниманието и уважението и на международната, и на българската публика.
Хубен Черкелов (Houben R.T.) е български художник с експериментални търсения, който живее и работи в Ню Йорк. В последните си работи Черкелов рисува
фрагменти от американската и от други национални валути, извеждайки на преден план символните образи, които легитимират националната идентичност. Хубен Черкелов сподели от Ню Йорк специално за “Класа“: „Чувствам се поласкан от възможността да участвам заедно с Греди Асса и Павел Койчев в един толкова престижен форум. И двамата автори, макар и от различни поколения, великолепно отразяват състоянието на съвременното изкуство в България. Също е важно да се подчертае и участието на куратора Джордж Лукс като инициатор на Българския павилион и на цялата концепция на представянето. Като творец съм задължен да представям моите произведения на възможно най-достъпни за публиката платформи. Биеналето във Венеция има завидна история и реноме, което привлича стотици хиляди почитатели на изкуството. Това, което ме интересува, е реакцията на публиката при срещата с моето изкуство. Събитието не е за мен, а за това, което правя. Аз съм в услуга на самите произведения – само те имат значение.“
Павел Койчев е творецът, увлечен трайно от експеримента във всичките му измерения. Той използва нестандартни и разнородни материали за осъществяване на находчивите си идеи. Достатъчно е да споменем композицията „Водна паша“, която той бе инсталирал в едно блато край магистралата. В триизмерните му творби преобладават природните форми.
Картините на Греди Асса оставят усещане за спонтанно пренасяне на емоцията върху платното. Той се изплъзва от субективността като отказ от леснината. Асса включва закодирани символи на фигуративността и алегорията, напомняйки с някои от творбите си за безкрайното космическо начало.
За селекцията на триото безспорна е заслугата на куратора Джордж Лукс, швейцарски гражданин, който живее и работи в България и Швейцария. Има дългогодишна международна кариера като куратор, публицист и медиен продуцент в областта на визуалните изкуства.
Събитието предстои. Остава ни само да му се насладим и да узнаем как го е приела и публиката, която непременно ще се стече във Венеция в началото на юни.


Джордж Лукс, комисар и куратор: Bond of generation е послание към света

Всички пътища водят към Рим. През това лято и есен обаче пътищата на света на изкуството ще се пресекат във Венеция. В Palazzo Carminati например. Достолепният дворец от XVI век ще се превърне в павилион на българското изобразително изкуство. В залите, където погледът на посетителите обикновено е отправен към стенописите по тавана, по време на 54-тото Биенале на изкуствата във Венеция ще бъдат изложени творбите на Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев. Тримата български художници също представляват една сравнително малка крачка във времето между отделните поколения. Всеки по свой начин. Израствайки на фона на уникални за всеки един от тях събития. Хубен Черкелов изпраща в Града на гондолите своите родени в Ню Йорк творби. Греди Асса и Павел Койчев започват творческото си пътешествие от София. Изтокът и Западът си дават среща в родния град на Марко Поло.
Черкелов е превърнал в своя художествена тема парите – както се твърди, те управляват света или поне го карат да се върти. Обращението на платежните средства е спряно и издигнато до творчески сюжет.
Греди Асса пуска четката си, преливаща от цветове, да се вихри в свободен танц върху платното. Загадъчно изкусителен, той хваща в плен зрителя. Следващ вековната традиция на Изтока, той разказва за случки, описва места и се носи на крилете на мечтите.
Първата брънка в поколенческата верига Bond of generation – Павел Койчев, придава на своите образи и форми сила и поезия. Мощният виолетов бивол респектира с размерите си. В своите урбанистични фантазии Койчев провокира въображението на зрителя с крехки и ефирни образи. Трима творци, български творци, вплетени в един широк интернационален контекст. Трима странници, спрели за шест месеца в Palazzo Carminati, за да омаят посетителя със своите творчески видения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване