05/26/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: 0,001 процент е вероятността да се кандидатирам за президент

0,001 процент е вероятността да се кандидатирам за президент. Така премиерът Бойко Борисов отговори вчера в Хага на въпрос, дали възнамерява да участва във вота за държавен глава, предаде Дарик радио.
„Сложил съм 0,001 % просто като нормална вероятност, а и да уважа решението на партията, която също, разбира се, на първо място ме номинира. То е нормално, първо лидера си да номинираш, нали?“, коментира Борисов. Премиерът допълни още, че ако през есента управлението на страната не е стабилно, той сам ще предложи предсрочни парламентарни избори.
Бойко Борисов отбеляза и доброто изпълнение на редица европейски критерии и покритите изисквания за членство в Шенген.
Министър-председателят заяви още, че не чете Уикилийкс, но въпреки това определи като спекулации информацията в изтеклата през сайта "Бивол" телеграма на бившия американски посланик Джон Байърли от 2006 година, посветена изцяло на тогавашния софийски кмет и днешен български премиер. Министър-председателят съобщи, че вчера сутринта е разговарял с американския посланик Джеймс Уорлик, който казал, че Уикилийкс се позовава на неясни и непотвърдени източници и е излишно да се коментират публикациите в него.
"От това, което знам засега, не са написали нищо хубаво за някого. Те публикуват и това, което излиза в жълтата преса, или коментари на различни партии", посочи още Борисов по адрес на Уикилийкс. Премиерът опроверга твърденията в цитирания доклад на Джон Байърли, че поддържа тесни връзки с „Лукойл“ и руското посолство, както и че е бил свързан с контрабандата на амфетамини.
Вчера с официална позиция излезе и посолството на САЩ в София.
"Дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика", се посочва в съобщението.
"Взаимоотношенията на САЩ с България се основават на взаимно уважение, общи цели и общи ценности. Нашите двустранни отношения и сътрудничество никога не са били по-силни", се изтъква в заключение.


Според Румяна Бъчварова премиерът ще изпълни поста с ново съдържание

Най-големият позитив от кандидатирането на Бойко Борисов за президент е, че политик с неговия авторитет ще изпълни с ново съдържание президентския пост. Това коментира вчера пред БНТ Румяна Бъчварова, която е началник на кабинета на премиера. По думите на Бъчварова кандидатирането на Бойко Борисов за държавен глава не е изкушение за него и не е взето такова решение, но ако бъде взето – това ще доведе до промяна на целия политически пейзаж.
Бъчварова отхвърли тезата, че кандидатирането на Борисов за президент означава бягство от отговорност и провал на политиката на ГЕРБ. Според нея провеждането на предсрочни парламентарни избори е възможно технически, но не и политически. Бъчварова каза още, че всяка уважаваща себе си партия трябва да бъде готова за такъв вот.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване