05/29/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Добре дошли в антропоцена - епохата на човека

Земята е голямо нещо; ако я разделите поравно между нейните 7 милиарда обитатели, всеки от тях би получил почти по 1 трилион тона. На фона на това изглежда абсурдно да се мисли, че функционирането на такава огромна структура може да бъде трайно променено от вид, който броди по нейната повърхност от по-малко от 1 процент от 1 процент от нейната история. Но не е така. Хората са се превърнали в природна сила, променяща планетата в геоложки мащаб, но много по-бързо, отколкото протичат геоложките процеси.

Само един инженерен проект - мината “Синкруд” в битумните пясъци на Атабаска - предвижда преместването на 30 милиарда тона земя, двойно повече от утайките, които носят водите на всички реки в света за една година. Междувременно намалява самият поток от наноси; през последния половин век почти 50 000 големи язовира са намалили дебита си с около една пета. Това е една от причините, поради които речните делти, където живеят стотици милиони хора, се рушат по-бързо, отколкото могат да се възстановят.

Геолозите обръщат внимание на наносите, като постоянно ги изследват, за да открият в тях информация за миналото, особено за огромните отрязъци от време, през които Земята преминава от един геоложки период в друг. В същия дух те наблюдават разпределението на вкаменелости, следите от ледниците, покачването на морското равнище и други белези, оставяни от силите, които оформят планетата. Сега някои от тези учени твърдят, че бъдещите геолози, наблюдаващи този момент от развитието на Земята, ще си направят извода, че се е случвало нещо много странно.

Въглеродният цикъл (и дебатите за глобалното затопляне) е част от тази промяна. Същото се отнася за азотния цикъл, при който чистият азот от въздуха се превръща в полезни химически вещества и който със съдействието на човечеството се е ускорил с повече от 150 процента. Тези и множество други процеси, които някога са били естествени, се прекъсват, променят и преди всичко се ускоряват. Учените все по-често използват едно ново име за този нов период. Вместо да ни поставят все още в холоцена - учудващо стабилна ера, започнала само преди около 10 000 години, геолозите казват, че ние вече живеем в антропоцена: епохата на човека.

Новата геология поставя всичко под съмнение

Това, което геолозите наричат период от историята, обикновено няма голямо значение за останалото човечество; споровете за границите на периода ордовик в Международната комисия по стратиграфия обикновено не са водеща тема в новините. Антропоценът е нещо различно. Това е един от онези моменти, в които проумяването на някакъв факт от учените - като прозрението на Коперник, че Земята се върти около Слънцето - би могло да промени из основи възгледа на хората за неща, излизащи извън обхвата на науката. Това води до нещо повече от пренаписване на няколко учебника. Означава да започнеш да мислиш по нов начин за отношението между хората и техния свят и да действаш съобразно това разбиране.

Да мислиш по нов начин е по-лесната задача. Твърде много изследователи от областта на естествените науки приемат успокояващото схващане, че природата може да бъде изучавана, всъщност би трябвало да бъде изучавана, изолирано от човешкия свят, като хората са просто наблюдатели. Много природозащитници, особено свързаните с американската традиция, вдъхновена от Хенри Дейвид Торо, смятат, че “спасението на света е в дивия живот”. Но за добро или за лошо дивият живот има все по-малко значение.

Според някои оценки почти 90 процента от растителната дейност в света се осъществява в екосистеми, в които хората играят значителна роля. Селскостопанската дейност променя света от хилядолетия, но появата през атропоцена на изкопаемите горива, развъждането на животни с научна цел и най-вече изкуствените азотни торове значително увеличават възможностите на земеделието. Изправен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване