05/29/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Зависим 70% от вноса на суровини в енергетиката

България е зависима 70% от вноса на енергийни източници, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО край Варна, съобщи БТА. По-рано той откри ремонтирания от НЕК далекопровод „Галатея“, който аварира през юли 2010 г. и остави курорта „Слънчев бряг“ без ток.
Според Трайков страната ни трябва да диверсифицира енергийните си доставки, но не е лесно да се внасят суровини от държави, които не създават проблеми. Точно заради разнообразяването на източниците в момента се подготвя строителството на газови връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, както и се очаква да бъде подписано споразумение за възможни доставки на американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Обсъждат се също възможностите за доставки на компресиран природен газ от Азербайджан през Грузия и Черно море, добави министърът.
Според Трайков ядрената енергетика има място в енергийната стратегията на страната ни. За атомните централи е важно да има единни стандарти за безопасност както в ЕС, така и за граничните със съюза страни.
В момента 55% от произвеждания у нас ток идва от термични централи, 35 на сто е от АЕЦ, а останалата част е зелена енергия, включително от големите ВЕЦ-ове у нас. Според министъра през 2020 г. от вятърни централи ще се добиват 7% от енергията у нас, от ВЕЦ-овете 9 на сто, други 3% ще са от биомаса и само един процент ще е слънчева енергия.
Ден по-рано Трайков заяви, че по всяка вероятност ще трябва да се подготви нов договор за строежа на АЕЦ „Белене“. Анализите на финансовия консултант – банката HSBC, сочат, че това не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип. Това е контракт между две държави с осигурено финансиране и е ясно, че там ще текат едни пари, обясни Трайков. И добави, че е нереалистично да се очаква до началото на юни да се постигне окончателно споразумение с руската „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“.
По повод намерението на американската „Уестингхаус“ да доставя свежо ядрено гориво за атомната ни централа край Козлодуй Трайков обясни, че държавата ще помогне на компанията да лицензира горивото си пред Агенцията за ядрено регулиране. Така дружеството ще може да участва в бъдещи търгове за доставка на гориво за АЕЦ-а. В Украйна по думите му в условията на конкуренция с американското гориво руската суровина за реакторите е поевтиняла три пъти.
В следващите дни се очаква да има сделка между ЕВН и турската компания, правоприемник на „Джейлан холдинг“, за акциите на хидроенергийната каскада „Горна Арда“. Така австрийското дружество ще може официално да влезе в управлението на компанията. Вече е договорен и уставът на фирмата, според който ЕВН ще получи 70% дял в каскадата, а за НЕК ще останат 30 на сто. Очаква се проектът да е с мощност, два пъти по-голяма от хидровъзел „Цанков камък“, и на два пъти по-ниска цена.


ДКЕВР: Токът от когенерации поскъпва с 36 на сто

С 36,5% да се увеличи от 1 юли добавката за енергията, произведена от топлофикациите, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така след месец всяко домакинство у нас ще плаща по 2,99 лв./мвтч за произведен ток чрез когенерации вместо досегашните 2,19 лв./мвтч. Комисията планира да увеличи и добавката за зелена енергия с 13,86% и тя вече ще струва 3,45 лв./мвтч. С близо 2,6%, или по 74,10 лв./мвтч, ще бъде по-скъп и токът, който ще продава НЕК от юли, сочат разчетите на регулатора.
С 27,2% до 6,99 лв./мвтч се намалява цената за достъп до мрежата, която се заплаща на Електроенергийния системен оператор. Енергията, която произвежда АЕЦ „Козлодуй“, остава без промяна за следващата една година, както и токът от ТЕЦ „Енел Марица-изток 3“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и новата ТЕЦ „AES Гълъбово“, която ще заработи до дни. С над 18% до 83,59 лв./мвтч поскъпва токът от ТЕЦ-Варна, собственост на чешката ЧЕЗ. За ТЕЦ-Бобов дол увеличението на тока е минимално, а енергията за ТЕЦ „Марица 3“- Димитровград се повишава със 7 на сто.
Най-скъпа за бита остава енергията за клиентите на дружеството Е.ОН в Североизточна България. Там ще се плаща по 18,5 ст./квтч с ДДС, а увеличението е основно за нощната енергия. Абонатите на ЕВН в югоизточната част на страната ще плащат от юли по 17,8 ст./квтч с ДДС. Най-евтина ще бъде енергията, която доставя ЧЕЗ в Западна България – по 17,6 ст./квтч с ДДС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване