05/31/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Възстановете парите в резервa с приватизация и емитиране на дълг

България да възстанови похарчените по време на кризата средства от фискалния резерв с приходи от приватизация и проактивно емитиране на дълг. Това предлага Международният валутен фонд (МВФ) в заключенията си след приключилата редовна мисия у нас на 20 май.
Малко след идването на власт на ГЕРБ през юли 2009 г. фискалният резерв в страната е бил 7,7 млрд. лв. Заради увеличения бюджетен дефицит в края на май 2010 г. правителството взе решение минималният праг на запасите да бъде намален от 6,3 на 4,5 млрд. лв. и свободните средства да бъдат използвани за финансиране на недостигa в хазната.
Последните данни на МФ показват, че към края на първото тримесечие на тази година резервът на страната е 4,7 млрд., което означава 3 млрд. лв. по-малко в сравнение с времето при встъпването на правителството.
Фискалният резерв е изиграл решаваща роля, за да може България толкова добре да се справи с последната криза, той е помогнал да се финансират дефицитите и да се затвърди доверието във валутния борд, а разходите, свързани с поддържането на резерва, са били оправдани, категорични са експертите от МВФ. Оттук нататък по-високите резерви ще помогнат на страната да се справи с евентуални външни шокове, както и да посрещне предстоящия падеж по своите облигации. Приватизацията ще разшири ролята на частния сектор и ще донесе допълнителни средства, които да подпомогнат резерва.
Според Георги Ганев, икономист и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, препоръката на МВФ за емитиране на дълг е странна и нелогична. Подобна мярка няма да промени нетната дългова позиция на правителството.
Единственият смисъл е, ако лихвите са по-малки, отколкото доходността, която може да се изкара от държането на средства във фискален резерв, което се съмнявам да е възможно в този момент, обясни експертът. Това да се попълни резервът с емисия звучи като поговорката “Не по врат, а по-шия”, коментира той.
По отношение на предложението за приватизация - то е напълно резонна идея, стига да се случи някакво раздържавяване, смята Ганев, тъй като от две години насам няма нито една сделка. По думите му най-добрият вариант да се възстанови фискалният резерв е бюджетът да мине на леки излишъци, които да се заделят.
Димитър Чобанов, икономист и преподавател в УНСС, пък коментира пред “Класа”, че в действителност може да се мисли за подобна мярка като запълване на резерва, но първо трябва да се стабилизира бюджетът, като правителството трябва да се съсредоточи около нулево бюджетно салдо. Той обясни, че приватизацията винаги е добра мярка за икономиката, но трябва да се подхожда внимателно, защото в момента цените на активите са силно подценени.
Относно препоръката на фонда за емитиране на дълг, Чобанов бе категоричен, че на този етап няма реален смисъл от подобна мярка, тъй като резервът в момента е достатъчен, за да посрещне нуждите. Трябва да се мисли как тези средства да не се харчат, а не как да се емитира дълг.
Сред акцентите в заключителната част МВФ отчита, че Пактът за финансова стабилност е добър сигнал, но както кризата е показала, важно е не само да се ограничи дефицитът, но и да се удържат разходите. Освен него е необходимо да се създаде и прост и прозрачен механизъм за прогнозиране на икономическия растеж, който да включи в Закона за бюджета механизми за коригиране на отклоненията и за създаване на икономии по време на евентуални сътресения.
Експертите смятат, че гъвкавостта е много важен критерий, с който да се гарантира жизнеспособността за всяка основаваща се на правила рамка.
Според МВФ необслужваните заеми, които в момента са 12,9 на сто от общия обем, ще достигнат своя пик през втората половина на 2011 г. Ако обаче възстановяването продължи по-дълго от очакваното, периодът ще се удължи, смятат експертите. От фонда съветват още България да си изясни критериите по обявяване в несъстоятелност и да въведе бързо производство по плановете за преструктуриране, както и възлагане на приоритетен статут на кредиторите, които ще бъдат от помощ за възстановяване на кредитирането.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване