05/31/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Обама ухажва Европа - ирландец, британец, поляк

Ройтерс

Барак Обама и съпругата му Мишел си наливат бира в ирландски пъб. Снимка: Белия дом

Първо той беше ирландец, после - британец, а сега е и поляк. По време на едноседмичната си обиколка в Европа президентът на САЩ Барак Обама използва личната си история, за да ухажва континент, който според някои е пренебрегван от него, и същевременно да се хареса на важни в политическо отношение групи у дома. Започвайки от Ирландия, минавайки през Великобритания и стигайки до Полша, Обама, чийто баща е кениец, а майка му е от Канзас, откри и използва европейските си корени, като хвърли във възторг чуждестранните тълпи и си осигури материал, който може да използва в кандидатпрезидентската кампания догодина.

“Казвам се Барак Обама - от рода Обама от Манигол - и дойдох у дома, за да намеря апострофа, който сме загубили по пътя”, заяви Обама, шегувайки се с “ирландския” правопис на името си. Той направи изказването пред тълпа от около 25 000 души в Дъблин - няколко часа, след като посети града, където някога е живял прапрапрадядо му. На тълпата това й хареса, а той продължи да говори за корените си и в Лондон, където беше следващата му спирка. “Нося сърдечни поздрави от десетки милиони американци, които твърдят, че имат британски предци. Такъв съм и аз по майчина линия”, каза той на кралица Елизабет Втора.

Във Варшава той говореше за Чикаго - града, където е домът му, и посочи себе си като представител на една от водещите етнически групи там. “Ако живеете в Чикаго и не сте станал поне малко поляк, значи нещо не сте наред”, каза той на пресконференция с полския министър-председател Доналд Туск.

Какъв бе резултатът? Първият афроамерикански президент на САЩ се представи като лично свързан с три от четирите европейски страни, които посети. Така той подобри репутацията си на континента, след като ударението, които постави върху Азия в първите години от управлението си, предизвика тревога, че фокусът на САЩ драматично се е изместил на изток.

Специалистката по Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Хедър Конли заяви, че посещението е показало, че Обама може едновременно да се стреми да спечели симпатиите и на “атлантическата общност” на запад, и на азиатско-тихоокеанския регион на изток.
“Посещението изпълнява мисията си. Той определено дава да се разбере, че личната му история върви и в двете посоки”, каза тя.

Малко постижения, много символика

Това е може би главното постижение на обиколката, която беше силно заредена с образи, но беше слаба откъм съдържание. Във Франция - единствената страна, където той не декларира родствени или културни връзки, Обама се срещна с други лидери от Групата на осемте най-индустриализирани държави. Те приеха единната позиция, че либийският лидер Муамар Кадафи трябва да си върви. Но това беше рядко външнополитическо постижение по време на иначе предимно церемониалната шестдневна обиколка.

Съветници от Белия дом смятат, че образите, показващи как Обама вечеря с британската кралица и се среща с международни лидери, ще разсеят отдавнашните критики на противниците, че той бил “лека категория” на международната сцена. Публичните похвали от британския министър-председател Дейвид Камерън за успешната американска операция, при която беше убит лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен, също засилиха политическите позиции на Обама в областта на националната сигурност.

Обиколката помогна на Обама да се издигне над вътрешнополитическите караници във време, когато в съперническата Републиканска партия тече надпреварата за определяне на кандидата за президент. От полза беше и създаването на трайни образи за десетките милиони американци от ирландски произход, които са значителна група от избирателите, а също за американските граждани с британски и полски корени.

“Политическите консултанти на президента имат някои силни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване