06/07/11 04:17
(http://e-vestnik.bg/)

Анета Генова: Имам чувството, че само аз чета езиковите бележки на проф. Брезински

Няма да ни стигне времето да изредим лошите примери за телевизионни водещи

Анета Генова. Снимка: e-vestnik

Актрисата Анета Генова е един от най-познатите гласове в българския ефир, озвучава години наред сериала “Дързост и красота” и др. телевизионни филми. Известна е също и като голям бранител на правилния български език. Когато не произнася репликите на Сали Спектра или Тейлър от „Дързост и красота”, Генова ръководи младежка театрална група. Преди това е била водеща на най-популярното фолклорно предаване по БНТ – „С бъклица и дрян”.


- Г-жо Генова, от колко време озвучавате „Дързост и красота”?

- От 12 години. Това не е от самото начало. Около 170 серии първо е озвучавал друг екип. Озвучавам много героини в сериала. Сали Спектра може би е най–характерна, но вече не участва, защото актрисата почина. В момента тези, които играят и озвучавам, са: Тейлър, Фелиша, Бриджит и много други, които се появяват във всяка нова серия. Ние сме шестима души – три жени и трима мъже.

- Не ви ли е трудно? Например, Сали Спектра е много различен типаж от Тейлър?

- Случвало ми се е три героини да имат няколко страници диалог, а и трите ги озвучавам аз. Например Сали, Тейлър и Бриджит, които са различни по гласове, да си говорят по между си.

- Звучи много сложно да озвучавате едновременно няколко героини. Как точно се прави?

- Следи се оригиналната холограма с едното ухо. С другото слушаш колегите си, за да знаеш кой докъде е стигнал. Четеш на български текста и гледаш монитора, за да може да следиш отварянето и затварянето на устата на актьорите.

- Много ли са актьорите в България, които се занимават с тази специфична актьорска задача?

- Не. Може би около 50-60 души. При толкова много телевизии и филми не бих казала, че е чак толкова много.

- Разпознават ли ви хората по гласа?

- Да, разпознават ме, но не винаги могат да кажат точно коя героиня озвучавам. „Ах, този глас ми е познат от някъде….”, което е комплимент за мен. Защото целта на озвучаването не е да познаят Анета Генова, а гласът ми да покрие, доколкото е възможно, гласа на героинята.

- В момента освен „Дързост и красота” кои други сериали озвучавате?

- „Извън играта”- втори сезон, „Ловци на митове”-много дълга и интересна документална поредица, „Диви сърца”, „Домашни експерти” и други филми.

Анета Генова. Снимка: e-vestnik

- С какво се занимавахте преди озвучаването?

- Бях във Врачанския театър по разпределение – едно време имаше такова. След това в Ансамбъла на Строителните войски, заедно с Фамилия „Тоника”, Орлин Горанов, Стефан Димитров. Бяхме много хубава група. Пътувахме из цяла България. С изключително добри спомени съм от това време. След това 6-7 години водих едно неделно предаване по Националната телевизия  - „С бъклица и дрян”. Беше много популярно. Получавахме хиляди писма от зрители. С него обиколихме цяла България. Беше наистина много интересно. С прекрасни спомени съм и от него. През годините съм изнасяла предимно самостоятелни рецитали на много поети из цяла България.

- Липсва ли ви сега общуването с публиката – лице в лице? Тя сега познава повече гласа ви.

- Не, не ми липсва. Може би, защото продължавам да имам срещи с хората по различни други поводи. Ръководя и младежки театрален състав вече 6-та година –  в него има и ученици и студенти. Така че връзката с публиката продължава. Много е интересно, много е приятно в днешно време да видиш млади хора между 15 и 21 години, които с любов отделят от свободното си време и се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване