06/07/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Обама и Меркел изчистват различията помежду си

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се очакваше снощи да обсъдят различията около фискалната политика, кризата в еврозоната и войната в Либия, съобщи Ройтерс.
Срещата на двамата лидери в Овалния кабинет идва на фона на цялата пищност на официалната тридневна визита на Меркел във Вашингтон. След срещата се предвиждаше и държавна вечеря в Розовата градина на Белия дом в нейна чест, въпреки че Меркел не е на държавна, а на официална визита, коментира „Ей Би Си нюз“.
Обама и Меркел нямат единна позиция по много въпроси. Американският президент подкрепи повече правителствени стимули по време на глобалната икономическа криза, докато германският канцлер настояваше за фискални ограничения. Двете страни не са единни и по отношение на войната в Либия – САЩ бяха сред първите, подкрепили военната кампания срещу режима на Муамар Кадафи, докато Германия отказа да участва. Дълговата криза в еврозоната може да се окаже поредният повод за разногласия между двамата лидери, коментира Ройтерс. Обама определи кризата като един от външните фактори, действащи като насрещен вятър за американската икономика. След като Гърция започна кампания за гарантирането на нов икономически спасителен план, от администрацията на Обама ясно заявиха, че очакват Европа да се погрижи за това. Запитан дали Вашингтон ще подкрепи използването на МВФ за допълнителна помощ за Гърция, говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че Европа има собствени механизми, с които да помогне на Атина.
Меркел се очаква да подчертае подкрепата на Европа за кандидатурата на френския финансов министър Кристин Лагард за наследник на Доминик Строс-Кан начело на МВФ. САЩ досега не са предлагали открита подкрепа за Лагард. Те обявиха, че искат най-добрият кандидат да заеме поста – намек към развиващите се страни, които се противопоставят на традицията постът да бъде заеман от европеец.
Меркел започна визитата си във Вашингтон в понеделник с вечеря в популярния ресторант „1789“, известен със своята висша кухня, в престижния вашингтонски квартал Джорджтаун, предаде АФП. Източник от германската делегация съобщи, че двамата лидери са провели „приятен разговор“ в продължение на два часа „в релаксираща атмосфера“.
Меркел се очакваше да бъде удостоена с Медала на свободата по-късно вчера – най-високата американска награда, която се дава на цивилни лица. В делегацията на германския канцлер са петима министри, сред които министърът на финансите Волфганг Шойбле, вицеканцлерът и министър на икономиката Филип Рьослер и външният министър Гидо Вестервеле.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване