06/09/11 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Меркел - мила среща в Розовата градина

Асошиейтед прес

Обама посреща Меркел в Белия дом. Снимка: Белия дом

Белият дом направи всичко възможно, за да подчертае темата за приятелството по време на държавната вечеря, организирана за германската канцлерка Ангела Меркел във вторник: той дори прибягна до малко социално инженерство с репертоара на носителя на награда “Грами” Джеймс Тейлър за срещата на открито в Розовата градина.

“Те предложиха конкретно “You’ve Got a Friend” (”Ти имаш приятел”). Това е един вид темата на вечерта”, съобщи Тейлър при пристигането си. Пролетта се носеше във въздуха, но това не ставаше очевидно от тоалетите на присъстващите. В облеклото на жените, включително Меркел, която беше почетният гост, преобладаваха черните, тъмносивите и сините тонове.

“Изглеждате прекрасно тази вечер”, каза на Меркел президентът Барак Обама, когато тя пристигна със съпруга си Йоахим Зауер. Меркел беше заменила обичайния си костюм от жакет и панталон с черна рокля с къси ръкави и несиметрично деколте.

На фона на тази тъмна цветова гама първата дама Мишел Обама изпъкваше с кремава рокля без ръкави с вертикални сребристи акценти и къс шлейф. Тоалетът е дело на дизайнера Наим Кан, който беше направила и роклята, носена от нея на държавната вечеря в чест на Индия през ноември 2009 г.

За първи път семейство Обама организираха вечеря под открито небе в Розовата градина, само на няколко крачки от Овалния кабинет. Менюто включваше тартар от риба тон, пти филе и ябълков щрудел.

Обама използва наздравиците по време на вечерята като удобен случай да награди Меркел с президентския медал на свободата. А след прочитането на почетната грамота Обама прикани над двестата гости на вечерята да ръкопляскат. Но после президентът си даде сметка, че е забравил нещо. “Трябва да вдигна наздравица”, подсети се той. И направи тъкмо това.

Само преди две седмици в Лондон Обама направи засечка при наздравицата на държавната вечеря в Бъкингамския дворец. Когато оркестърът започна да свири “God Save the Queen” (”Бог да пази кралицата”), докато Обама още не беше свършил своята наздравица, той прибързано вдигна чашата си, за да вдигне наздравица за кралицата. После спря и покорно изчака химнът да приключи, преди отново да вдигне чашата си.

Вечерята във вторник се състоя в Розовата градина на морава, покрита със сиво-бял килим като защитна подова настилка. Гостите вечеряха на правоъгълни и кръгли маси с бели и сребристи покривки с пайети и с поставени в средата вази с калии, орхидеи и други цветя.

А менюто? Рибата тон, която беше доставена от Хавай, беше гарнирана с ръжени хлебчета, а пти филето беше поднесено с мерилендски равиоли с раци. Салатата беше от градината на първата дама и подправена с винегрет от мед от Белия дом. За десерт главният сладкар беше приготвил ябълков щрудел по рецепта, за която се говори, че е била заимствана от традиционен германски щрудел. Той беше направен с домашно сирене от Върмонт.

Националният симфоничен оркестър (НСО) също беше там. Но това, което беше довел роденият в Германия диригент Кристоф Ешенбах, беше всъщност НСО в съкратен състав: едва 30 от наброяващите над 100 музиканти можеха да се сместят на сцената, поставена на Южната морава.

Ешенбах обеща програма, включваща основно произведения на германски композитори - Бетовен, Хендел, Менделсон, но без Вагнер (любимеца на Меркел) заради малкия брой музиканти. Той каза, че топлото време “може да поизпоти оркестъра”, но това не беше твърде голям проблем за музикантите.

Обама каза, че Меркел заслужава президентския медал заради забележителната си кариера. Меркел е израснала в комунистическа Източна Германия, където животът не й е предлагал много свободи, преди през 1989 г. да падне Берлинската стена, разделяла страната й. Тогава тя била на трийсет и няколко години. Преди шест години тя стана първата жена и първият жител ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване