06/08/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Правителството налива още 1 млрд. лева в здравеопазването

Поне още 1 млрд. лева ще налеем в здравеопазването. Това заяви вчера в Александровска болница премиерът Бойко Борисов, който връчи чекове за средства от европейските фондове на директори на болници у нас. Премиерът обяви още, че се очаква през август да бъдат дадени 200 млн. лева на общинските болници.
Министерството на здравеопазването получи вчера 65 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ за модернизацията на седем болници. Средствата бяха предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по схема за обновяване и оборудване на държавните лечебни заведения. „Средствата се предоставят предимно за онкология, като целта е да се повиши достъпът до диагностика и лечение на онкологичните заболявания в цялата страна“, обяви здравният министър д-р Стефан Константинов. Най-много средства за модернизация получи болница „Св. Марина“ във Варна – 18,6 млн. лева, която ще изгради с тях онкологичен и лъчетерапевтичен център. Чек за 12,8 млн. лева бе даден на Александровска болница за развиване на център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. Другите лечебни заведения, които получиха средства за модернизация, бяха МБАЛ-Благоевград, МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"-Кърджали, МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян, както и многопрофилните болници в Сливен и Бургас.
Общият размер на схемата за модернизация на болниците по оперативната програма възлиза на 148 млн. лева.
„Оперативна програма „Регионално развитие“ набира голяма скорост. Вече сме договорили 58% от средствата, което са 1,85 млрд. лева“, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев. Той добави, че правителството си е поставило изключително амбициозната цел до края на годината да договори 85% от ресурса на програмата, или 2,5 млрд. лева.
Плевнелиев коментира още, че за първите две години и половина от програмата „Регионално развитие“ са били разплатени 27 млн. лева (от 2007 г. до средата на 2009 г.), а за две години сегашното правителство смята да разплати 1 млрд. лева. По отношение на здравеопазването той коментира, че ще се налеят в него 280 млн. лева за 24 месеца в системата, и добави, че очаква с тези пари да се купи техника на световно ниво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване