06/25/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Чакаме 1 млрд. лева от 10 концесии в транспорта

Към настоящия момент на концесия са предоставени 10 транспортни инфраструктурни обекта. Разчетите показват, че те ще донесат на държавата приходи от над 1 млрд. лева. Сред предоставените и вече концесионирани обекти са и двете летища във Варна и в Бургас, които са добър пример за публично-частно партньорство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в понеделник на форум "Перспективи за развитие и инвестиции в секторите транспорт, логистика и машиностроене в България“. По думите му, двете летища са набрали темпове и са започнали реално да реализират инвестиционната си програма. Тя включва нови писти и два терминала, които са в процес на изграждане.
В момента се подготвят процедури за няколко важни обекта, които се надявам да привлекат чуждестранни инвеститори. Летище София се нуждае от стратегически инвеститор, като целта е то да стане, колкото е възможно по-силно регионално летище. За концесия се подготвят и редица пристанищни терминали - в Бургас, Русе, Видин, Лом, Никопол и Тутракан, подчерта министърът. Той добави, че се работи активно по предстояща концесия на пристанището във Варна. Стартирали сме и няколко процедури за отдаване на концесия на жп гари. В момента се прави анализ за летище Пловдив, а летищата в Русе и Горна Оряховица са в отворена процедура по концесия, посочи Московски.
Министърът съобщи още, че сме дали всички необходими документи на инвеститорите от Катар и те си правят анализи и разчети. Доколкото ми е известно, те не се интересуват само от летището в Балчик, по-скоро ги интересува пакет от терен, летище, възможност за яхтено пристанище. Теоретично сме в състояние да им предоставим това. В момента, в който кажат точно какво ги интересува, ще направим всичко възможно да отговорим на техните инвестиционни очаквания, увери министърът.
Пловдивската гара е пред финализиране на предконцесионния анализ, предстои същото за гарата във Варна. Съобразно възможностите за финансиране по оперативна програма "Транспорт", ще преценим кои гари още да бъдат пуснати на концесия, подчерта Московски. Той съобщи, че има бюджет от почти 30 млн. евро за модернизация на гарите в София, Бургас и Пазарджик. Ако на база тръжни процедури остане резерв от тези пари, ще се включат и други гари като например Стара Загора и други, които могат да бъдат финансирани с европари. Обектите, които не можем да финансираме с тези средства, бихме могли да предложим на концесия, допълни Московски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване