06/09/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Износът ни за ЕС - с над 56% ръст за януари-март

През периода януари-март 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 56,4% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5,7 млрд. лв., a вносът се е увеличил с 24,0% и също възлиза на 5,7 млрд. лева, отчете НСИ. Основните търговски партньори на страната са били Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които формират 67,3% от износа за ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в експорта за Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. Външнотърговското салдо за тримесечието е отрицателно и възлиза на 13,0 млн. лв, а след като се елиминират разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото е положително и достига 266,3 млн. лева.
За първото тримесечие сме изнесли повече стоки във всички сектори, като най-голям ръст е
отбелязан в „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл.
Горивата)” и „Минерални горива, масла и подобни продукти”. При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)”.
За трети страни през периода януари-април износът се е увеличил с 48,6% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 4,9 млрд. лв., a вносът се е увеличил с 31,6% и възлиза на 5,7 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 48,2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Иран, Индонезия и Албания.
През април 2011 г. износът за трети страни нараства с 31,3% спрямо същия месец на
предходната година и е 1,3 млрд. лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване