06/10/11 11:19
(http://www.klassa.bg/)

Наградата Orange за литература беше присъдена на Теа Обрехт - авторка от Балканския регион

Сръбско-американската писателка Теа Обрехт спечели литературната награда Orange за 2011 година за дебютния си роман „Жената на тигъра”. Годишната награда от £ 30,000 се присъжда за художествена литература, написана на английски език от жена.

25-годишната писателка, която е най-младата авторка получила наградата, беше определена от журито, като "истински вълнуващ млад талант", предвид "изключителната и книга".

Жената на Тигъра, която живее на Балканите, разказва историята на млада лекарка, заела се да изучава живота на дядо си.

Родена в бивша Югославия през 1985, и израснала в Белград, Обрехт емигрира в САЩ през 1997 година.

Тя беше включена в класацията на списанието Ню Йоркър за Топ 20 писатели и дебютният и роман беше публикуван през март тази година.

"Способността на Обрехт за наблюдение и разбиранията и за света са забележителни", заяви Бетани Хю, председателка на журито.

"Чрез умело пресъздаване на поредица от магически приказки, тя успява да доведе трагедията на хроничния балкански конфликт да блъска по нашите входни врати с горчиво сладка жизненост.

"Обрехт възхвалява разказването на истории и ни помага да си спомним, че историите, които разказваме за себе си и за другите, ни правят тези, които сме и светът такъв, какъвто е," добави тя.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване