06/10/11 14:11
(http://radiomilena.com/)

Несебър и Созопол: Да бъде мир!

Кметовете на Несебър Николай Димитров и Созопол Панайот Рейзи подписаха мирен договор на официална церемония в града на ЮНЕСКО. Така, както всяка година, бе подновен мира след древна 300-годишна война отпреди 22 века приключила без официален мирен договор. Безпристрастен арбитър на събитието беше кметът на Поморие Петър Златинов, който беше назначен като преставител на неутралната територия между двата града. Именно бившият град Анхиало и по-конкретно неговите солници е бил “ябълката на раздора” между двата града и причина за войната между тях.

Градоначалниците и свитите им бяха тържествено посрещнати от домакина Николай Димитров пред античните крепостните стени на бившия град Месембрия, откъдето тръгна шествие покрай цървките на стария град. Така нареченият духовния път завърши пред “Св. София” – най-стария храм в града, датираш от Vв.

Николай Димитров и Панайот Рейзи си обещаха отсега нататък Несебър и Созопол да не бъдат конкуренция, а да си помагат и да работят заедно в сферата на туризма и по европейските програми. Те си пожелаха взаимно успешен летен сезон и лека предизборна надпревара. Към договора бяха приложени и много подаръци, които кметовете направиха помежду си.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи подари на кмета на Несебър остров, тъй като по думите му Несебър си нямал такъв. Така той предаде собствеността на остров Св. Марина, като подаръкът е с давност “минимум 100 години”. От своя страна кметът на Несебър Николай Димитров подари на колегите си от Созопол и Поморие по една икона на Св. Богородица, която да закриля двата града. Поморийският кмет Петър Златинов не им остана длъжен и върна жеста, като подари на двамата по едно чувалче “поморийско бяло злото” с пожеланието да осоляват с него рибата, която уловят. Поморийското бяло злато всъщност е морска сол и е една от запазените марки на морското градче.

Мирният договор се счита “до веки веков”, но трябва да бъде офицално подновен догодина, както се прави от дълго време насам.

/gramofona.com/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/10/11 14:11 http://radiomilena.com/news/?p=12839
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване