05/14/12 21:17
(http://radiomilena.com/)

Кметовете на Несебър и Созопол преподписаха мирния договор в полза на Поморие /видео/

Созопол и Несебър подновиха примирието заради 300-годишната война, която са водели за солниците на Поморие, тогавашно Анхиало. На церемония в Музея на солта в Поморие двамата градоначалници Панайот Рейзи и Николай Димитров се отрупваха един-друг със скъпи дарове. Между тях, разбира се, задължително присъстваше бялото злато- солта.

Николай Димитров, кмет на община Несебър: „Тъй като мощите на Св. Йоан Кръстител са в Созопол, духът на Св. Йоан Кръстител е в Несебър и в знак на уважение към Аполония ние започваме реставрация на църквата „Св. Йоан Кръстител”.

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол: „На днешния ден аз обещавам, че ще дам частица от мощите на Св. Йоан Кръстител да стоят в твоята църква.”

Градоначалниците продължаваха с даровете в присъствието на бог Дионис и трите нимфи, пазителки на лечебното езеро. Но въпреки желанието за мир, между тях прехвърчаха искри. Кметът на Несебър дари Панайот Рейзи с кирка.

Николай Димитров, кмет на община Несебър: „Давам ви я, за да може Созопол да открива още свети мощи.”

Мирът беше скрепен от кмета на Поморие Иван Алексиев:„Въпреки установения мир между нас, искам да кажа, че ние бялото злато не си го даваме”

Трите страни се споразумяха всички проблеми между двата града и техните жители да се  решават на кръгла или шведска маса.

Преди да вдигнат тост и да отпразнуват примирието, кметове топнаха за здраве пръст в лечебната кал на Поморие, а символ на сключения мир бяха белите гълъби, които полетяха от ръцете на управниците.

Подписването на примирието се базира на историческия факт, че Месамбрия (Несебър) и Аполония (Созопол) близо 22 века са воювали за солниците на Анхиало, без да бъде обявена война. През 2003г. тогавашните управници разбират, че след приключването на войната между двата враждуващи града така и не е било подписано примирие. Тогава се заражда традицията за формално подписване на мирен договор между Несебър и Созопол, който да бъде подновяван всяка следваща година и да продължи 100 години, докато примирието стане трайно.

/Видеозаписът е предоставен от екип на Gramofona.com/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване