06/12/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

ВСС проверява новия шеф на СГС

Ще проверим фактите около имотите на новия шеф на СГС Владимира Янева и ако има допусната грешка, ще й бъде потърсена отговорност. Това каза вчера пред БНР шефът на етичната комисия към ВСС Цони Цонев по повод информацията, че Янева е закупувала от „Софийски имоти“ имоти на ниски цени за баща си, а после като съдия е отложила делото за злоупотреби срещу общинската фирма. Цонев уточни, че преди обсъжданията на кандидатурата на Владимира Янева ВСС не е знаел, че тя е водила делото срещу „Софийски имоти“, при условие че е сключила сделки за два имота в общинското дружество. „Ако бяхме получили подобна информация, нямаше да има избор“, добави той и обясни, че в практиката на съдебния съвет се е случвало да прекратява избор, когато се получи сигнал за нарушение. „Ако имахме този сигнал, щяхме да извършим проверка, ако беше възможно, това щеше да стане преди самия избор, ако не – щяхме да отложим гласуването“, обясни Цонев. Той припомни, че Инспекторатът към ВСС пое на заседанието в четвъртък ангажимент да проверки делото „Софийски имоти“, бавено от Янева няколко месеца и върнато обратно в прокуратурата като част от цялостна проверка на Наказателното отделение на СГС.
„Нямаше никакви становища, изложени по повод на съществуването на подобен факт, нито от комисията по професионална етика, нито от комисията по конфликт на интереси. Аз лично разбрах след подаването на оставките“, обясни и съдия Галина Захарова, която миналата сряда напусна съвета заедно с колегата си Капка Костова в знак на протест срещу избора на Янева. По думите на Атанас Атанасов, заместник-председател на ДСБ, връзката на новия председател на Софийския градски съд с дружеството "Софийски имоти" е класически пример за конфликт на интереси.
„Тя като пълномощник на баща си е участвала в сделки за купуване на два имота от „Софийски имоти“ и в същия момент тази госпожа като съдия е получила по разпределение да гледа наказателно дело срещу хората, управлявали дружеството. Тя е приела да гледа това дело, мотала го е пет-шест месеца, опитала се да го върне на прокуратурата“, разясни ситуацията Атанас Атанасов.
По думите на говорителя на съюза на съдиите Нели Куцкова обективните критерии са показвали предимство за другия основен претендент за поста - Величка Цанова. „Проблемът не е в конкретния съвет и конкретния избор. Мисля, че в случая в прекалено силни краски се показаха недостатъците на структурата на ВСС“, обясни Куцкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване