06/13/11 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Мариана Брашнарова, изпълнителен директор на Асоциацията на рекламните агенции (АРА): В Effie Bulgaria участват кампании, преизпълнили целите си

„Задачата на рекламата е да постигне поставените цели и ако това е направено, всичко е наред. В тазгодишното издание на наградите Effie Bulgaria, участват кампании, които не само са постигнали, но и са преизпълнили целите си.“ Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на рекламните агенции Мариана Брашнарова пред „Класа“ в навечерието на официалната церемония за връчването на наградите за ефективност на рекламата, която ще се проведе днес в Sofia Live Club от 20.30 ч.
„Конкурсът Еffie е измерител за работата на агенциите и рекламодателите и показва доколко комуникационната кампания е постигнала целите си. Тази година имаше кампании, които като идеи и изпълнение имаха много високи оценки, но като стратегия и резултати не толкова и не можаха да бъдат номинирани “, уточни директорът на Еffie България Мариана Брашнарова.
Творческите екипи, реализирали кампаниите, са оценявани от 15-членно жури, в което са включени представители на рекламни агенции, рекламодатели, медии, рисърч агенции и независими консултанти. Според регламента във всяка от отделните категории по решение на съдиите се излъчват финалисти. След втория кръг журиране се определят носителите на наградите /злато, сребро и бронз/. Всяка от състезаващите се рекламни кампании получава оценка от 1 – 100 по четири критерия: стратегия, идея, реализация и резултатност, като първите три показателя определят 70% от оценката, а последният – 30%. До голямата галавечер на победителите са допуснати 14 кампании в 5 категории.
„Бестселър“ е лайтмотивът на тазгодишното издание, като силата на думите е в цифрите. „Според журито агенциите представят вече все по-добри и по-точно написани заявки. Пред участниците в този фестивал има изискване и за представянето на доста подробна информация, като това трябва да се направи изключително прецизно, за да може да бъде показана всяка рекламна кампания в нейната цялост като цели, стратегия, идея, изпълнение и резултати“, отбеляза Мариана Брашнарова. По думите й преди е имало проблеми по отношение на недостатъчното представяне на данни или начина на презентирането им. „Естествено много важно е кампанията да е добра, но не по-маловажно е тя да бъде представена точно и защитена чрез обявяването на резултатите от изследвания със съгласието на рекламодателите. Тази година няма резултати, които не съвпадат с целите, за разлика от първите години“, обобщи изпълнителният директор на АРА България.
Новите технологии и дигитализацията все повече променят рекламата, като онлайн жанрът все повече набира скорост, а външната се окрупнява. Интернет се очертава като най-бързо развиващата се медия и заради активността на потребителите, и повишаващата се роля на социалните мрежи и търсачките. Всяка кампания вече задължително включва много комуникационни канали на провеждането й, като почти няма кампания, която да не присъства в интернет. В националния конкурс за наградите Effie кампаниите се разделят по продукти и услуги, като използването на комуникационните платформи не оказва значение, а е функция от решението и стратегията на самата рекламна агенция.
Междувременно вече е ясно, че езикът на рекламата и комуникацията се променят. „Ако искаш да се обърнеш към определена таргет (социална) група, най-успешното е да говориш на нейния език, като се съобразяваш с нейните интереси и начин на изразяване. Винаги краткостта е била положително качество на рекламите и всяка агенция и рекламодател имат желанието тяхното послание да бъде запомнено и да се пренесе в жаргона на аудиторията“, заключи Мариана Брашнарова.


Галина Чулева: Общите рекламни инвестиции ще отбележат годишен ръст между 5 и 10%

Рекламната активност през 2011 г. ще отрази бавното стабилизиране на българската икономика след кризата и подобряването на финансовите резултати за част от бизнеса. Галина Чулева, директор реклама и комуникации на „Космо България Мобайл“ – рекламодателят, който спечели златна награда в категория „Корпоративни комуникации“ на Третия фестивал за ефективност на рекламата Effie България 2010 г., изрази пред „Класа“ прогнозата си, че общите рекламни инвестиции ще отбележат годишен ръст между 5 и 10%, основна заслуга за който ще имат телевизионната, външната и интернет рекламата. „Традиционно най-големи рекламодатели ще си останат компаниите от категориите телекомуникации, храни, напитки и козметика, като аз лично не очаквам сериозни размествания. Все пак заслужава да се отбележи осезаемото раздвижване на автомобилния, банковия и фармацевтичния сектор. Друг значим фактор за ръста в рекламния пазар през 2011 г. са предизборните кампании на кандидатите в предстоящите президентски и местни избори“, коментира Чулева.
Социалните медии и новите интерактивни медии са част от свободата на потребителите да възприемат или не рекламните послания. Именно тази нова тенденция наложи необходимостта от търсене на по-нестандартни начини за привличане на вниманието на потребителя с кратки и ясни послания. „Формира се изцяло нов начин на комуникация, който изисква индивидуален подход към потребителя, общуване в реално време, предоставяне на повече информация и ползи за потребителя. Рекламата в социалните медии трябва да се отличава с иновативност, да ангажира потребителите, да им позволява да се включат активно, да търси мнението им, да им даде основание и възможност да я обсъждат и споделят помежду си“, обясни Галина Чулева.
Ефективността на рекламите измерваме чрез постигането на желаната цел или бизнес резултат, като генералната задача е печалбата от продажбите да компенсира инвестицията. Според Галина Чулева целта определя комуникационните канали и целия медиен план. Една рекламна кампания не е самоцелна, тя се създава, за да продава – от идея до продукт и услуга. „В определен случай публикуването на един-единствен линк в интернет търсачка може да донесе желания резултат, но за постигането на друга цел може да е нужно прилагането на микс от телевизионна и външна реклама в продължение на месеци. Кампания с много малък бюджет може да се окаже силна и ефективна, стига да е създадена и планирана добре; и обратно – недобре позиционирана кампания с големи медийни инвестиции може да има нищожен резултат и да носи загуби за рекламодателя“, поясни Чулева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване