06/19/11 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Ако някой не иска да правим централата, да го каже

За тези три месеца, които вече изтекоха, трябваше да се свърши работата по проекта „Белене“. Цялата информация за проекта е налична. Това, на което сме свидетели в момента, се нарича лошо управление. Това е поредното забавяне по незнайни причини за проекта.
Ние нямаме ясна идея какво да правим с този проект и дали ще строим АЕЦ „Белене“ или не, и това не говори добре за нас. Подобни протакания не са в наша полза. Ядрената енергетика не е само част от икономиката, това е и политика. Ако ние бяхме казали досега дали ще го правим този проект или не, щяхме поне да имаме ясна позиция. А ако се бяхме съгласили с условията за АЕЦ-а, сега можеше да обсъждаме с Русия намаляването на митата за износ на селскостопанска продукция.
Щом се забавя строежът на втората атомна централа, все повече се увеличават разходите по него. А рано или късно това ще го плащаме.
По повод на изказването, че HSBC трябва да подготви анализа, аз получих информация, че банката е била силно изненадана, като е видяла част от подписаните договори за АЕЦ „Белене“. Включително и от факта, че експертите от банката до последно не са знаели за руското предложение за отпускане на безлихвен кредит. Вариантът за такъв заем е пълна глупост, защото ние сами можем да си намерим средства. Все пак става дума за проектно финансиране и това няма нищо общо с бюджета. Отделно сумата по заема ще бъде разпределена за поне 5-6 години.
На мен като българин ми омръзна да говорим по тази тема, страната ни може и с ядрена енергия, и без нея. Въпросът е каква цена ще се плати. Както бе през последните 20 години, и за този проект се върви по най-лошия вариант. Под това аз разбирам: хем, че ще го забавим проекта, хем той ще поскъпне, а накрая и ще го построим.
Не мога да бъда оптимист за проекта, при условие че толкова години вече само се говори за него. Ако някой не иска да го прави – да го каже направо. За две години цялата информация за проекта можеше да бъде прочетена. Всичко беше готово по него и нищо не се е променило за АЕЦ-а през тези две години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване