06/19/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Делът на високоскоростната търговия със суровини може да достигне 30%

В идните две-три години делът на високоскоростната търговия, при която бърз софтуер прави хиляди къси залози и трупа печалби от изключително малки несъответствия в цените, може да се удвои от около 15-те процента днес, като остави суровинните борси и регулаторите да й дишат прахта, съобщи Ройтерс.
В последните 18 месеца суровинните пазари бяха разтресени от серия малки светкавични сривове. Експертите очакват този сектор да приеме още повече високоскоростни компютърно опериращи трейдъри, усъвършенствали техниките си на напрегнатите капиталови пазари, които все още са най-бързите и най-компютризирани в света.
Макар тези компании да търгуват със суровини от години, някои трейдъри и експерти твърдят, че вече прилагат най-новите и много по-агресивни стратегии, парализиращи традиционните играчи.
Високоскоростните трейдъри на суровинните пазари обаче вече бяха обект на засилен надзор и разследвания. През 2009 г. американската Комисия за търговия със суровинни фючърси обвини трейдъри от чикагския офис на базираната в Холандия фирма Optiver в опит за манипулация на цената на петрола в своя полза с бързия софтуер за търговия Hammer. През 2010 г. Infinium Capital Management пък стана обект на разследване, след като най-новият й алгоритъм за търговия полудя и причини кратък светкавичен скок в цената на петрола, докарал на фирмата загуби за 1 милион долара. Програмата изпрати близо 3000 оферти за покупка в рамките на 1 секунда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване