06/19/11 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Как стават тия работи - Цветелина си купила банката само за 100 000 евро? Дай Боже всекиму…

Цветелина Бориславова е купила 50% от Българо-американска кредитна банка за 100 000 евро. Това се разбира от съобщение на новия собственик на дела от банката до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса. Любопитната новина съобщи само в. “Дневник”.

Делът, който придобила Бориславова, е купен през 2008 г. от Ирландската “Алайд айриш банк” за 216 млн. евро! Защо сега е продаден за 100 000 евро? Да, ирландските банки са го закъсали. Да, Българо-американската кредитна банка има задължения, но далеч не толкова големи (към 60 млн. евро), че да продава за 100 хил. нещо, което е струвало 216 млн.

И този дял е купен от Бориславова в конкуренция на поне 5 фонда и др. банки. Всичко сигурно щеше да мине без въпросителни, ако германския журналист Юрген Рот не беше разказал в блога си нещо любопитно. Един фонд, зад който седи бившият министър Николай Василев също се е опитвал да купи от ирландците банката и получил разрешение от БНБ. Предлагал 7 млн. евро. Но изненадващо шефът на БНБ Искров се срещнал с ирландците и ги посъветвал да се откажат от 7-те милиона и да продадат дела си в банката за 1 лв. на “Централна кооперативна банка” - банката на групировката ТИМ. Ирландците останали потресени. Изглежда в някакъв момент Бориславова се е оказала по-силна от ТИМ (защо ли?) и е предложила повече – не 50 евроцента, а 100 000 евро. И ирландците склонили и й продали изгодно половин банка.

Има две обяснения за тази интересна сделка. Първо – Бориславова по някакъв начин е надделяла над другите 5 кандидата за банката. Второ – цената може да е фиктивна, а да е осъществено някакво плащане извън пределите на България или незнайно как. В това се упражняват всички купувачи и продавачи на недвижими имоти у нас – пишат една цена на сделката а реално тя е за други пари.

И в двата случая тази сделка е любопитна за финансов надзор и др. институции на държавата. Любопитна е и за медиите, а те мълчат.
И за Иван Искров мълчат. И добре че има чужди журналисти да пишат за него.

Ето цитат от Юрген Рот:
“Във финансовите кръгове в София е публична тайна, че директора на БНБ беше избран за втори мандат със съществената подкрепа именно на ТИМ.”
В случая обаче ТИМ благоразумно са отстъпили на Бориславова. Имат си разбирателство с премиера Борисов може би?

Ето още един цитат от Рот:
“Очевидно ТИМ се радва на покровителството на премиера Бойко Борисов, който със сигурност е наясно с лошия им имидж. Но все пак депутатът Емил Радев от Варна е в неговата партия ГЕРБ. И е бил “тюлен”, както и ръководителите на ТИМ. А дали е бил назначен в секретното поделение от ТИМ? И защо концесиите на някои български пристанища са дадени на ТИМ след като Борисов вече е премиер? За концесионерите те са удар, но не носят нищо на бюджета.” (виж тук целия текст от блога на Рот).

И т. н. Четете чужда преса, ако искате да научите какво става в България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване