06/19/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

НАТО удари бунтовнически конвой по погрешка

НАТО призна в събота, че два дни по-рано край източния петролен град Брега по погрешка е била ударена колона от автомобили на либийските бунтовници и се извини за евентуалните жертви, съобщи вчера АП.
От алианса не дадоха информация дали има загинали. През април НАТО призна, че нейни самолети са удряли на два пъти бунтовнически позиции, при което са били убити над десет души, припомня „Ню Йорк таймс“.
Либийските власти обвиниха НАТО, че при бомбардировки на алианса срещу жилищна сграда вчера сутринта са убити най-малко седем души, сред които семейство с две деца, съобщи Би Би Си. Властите показаха на журналистите пет тела в болница в Триполи. Заместник външният министър Халед Каим обвини НАТО, че „умишлено бомбардира цивилни домове“ и определи атаките като показателни за „бруталността на Запада“.
Според НАТО при удара е бил унищожен ракетен обект в северната част на столицата.
В телефонно послание, излъчено чрез високоговорители пред няколко хиляди души, демонстриращи на Зеления площад в Триполи в петък, Кадафи от своя страна отново осъди бомбардировките на НАТО и обеща, че алиансът „ще се изтегли с поражение“. От НАТО обвиниха Кадафи в събота, че използва джамии и детски паркове като прикрития за военните си операции. Говорителят на алианса Оана Лунгеску определи като възмутително изказването на полковника и подчерта, че НАТО спасява безброй човешки животи в страната всеки ден. „Извършваме операциите с максимална прецизност. Цивилните жертви, обявявани от либийския режим, са чиста пропаганда“, каза още Лунгеску.
Документи, пазени на тайно място в Мисурата, разкриват заповеди на Кадафи за бомбардировки срещу обсадения от правителствените сили пристанищен град, пише британският в. „Обзървър“. Документите са събрани от следователи, заели се със събиране на доказателства по обвиненията във военни престъпления срещу либийския режим. Те ще бъдат използвани като доказателства при бъдещи процеси в Международния наказателен съд. Сред тях е послание от самия Кадафи, който наредил на войниците си да заличат Мисурата, а морето да „почервенее от кръвта на жителите му“. Други документи разкриват заповед на либийски командир, с която се забранява в града да се допускат автомобили, горива и други стоки, както и инструкции за военните части да издирват и убиват ранени бунтовници, което е в нарушение на Женевската конвенция.
Министърът на петрола и финансите на бунтовническото правителство в Бенгази Али Тархуни обяви, че Преходният национален съвет вече няма пари и обвини Запада, че не е спазил обещанията за спешна финансова помощ, съобщи Ройтерс. „Нямаме никакви пари. Това е пълен провал. Западните страни или не разбират, или не ги интересува“, каза Тахруни. По думите му производството на суров петрол е спряло заради пораженията от боевете и рафинериите едва ли ще заработят скоро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване