06/20/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Сметната палата: Владимира Янева не е обявила ипотека за кредит за 50 000 евро

Проверка на Сметната палата е констатирала, че съдия Владимира Янева, която е шеф на СГС, не е декларирала през 2008 г. ипотека на апартамент с площ 107, 25 кв.м в София за обезпечаване на кредит в размер на 50 000 евро. Това съобщиха вчера от ВСС. Те обявиха, че е приключила проверката на Сметната палата, поискана на 13 юни от етичната комисия към съдебния съвет. Целта й беше одитният орган да установи има ли несъответствие между придобитото и декларираното от съдия Янева имущество, каквито твърдения се появиха. „Сметната палата е установила, че през 2007, 2009 и 2010 г. не са констатирани несъответствия между декларираните и действително придобитите имущества“, пише още в съобщението на ВСС.
Междувременно обаче стана ясно, че Сметната палата не е проверявала сега Янева, а е припомнила на ВСС резултатите от проверките си от 2007 до 2010 г. В писмо до шефа на етичната комисия Цони Цонев председателят й Валери Димитров е посочил, че институцията, която оглавява, е проверявала през годините декларираното от Янева. Несъответствието от необявената ипотека през 2008 г. е било публикувано на интернет страницата на одитната институция „през януари 2009 г. в списъка на лицата, при които проверката е приключила със заключение за несъответствие“. Тогава този списък е бил изпратен до шефовете на НАП и ДАНС. От своя страна шефът на НАП в писмо е обяснил, че след като проверили всички факти и обстоятелства, не са установени несъответствия между доходи и имущество. Това писмо също е било публикувано на интернет страницата на Сметната палата.
От институцията припомниха, че Сметната палата няма законово основание да извършва проверки на декларациите, подадени преди 01.01.2007 г., а проверката в декларациите, подадени през 2011 г., в които се обявяват доходи и имоти за 2010 г., ще бъде извършена в съответствие със закона и резултатите ще бъдат публикувани в края на годината.
Малко по-късно от ВСС съобщиха, че следващия понеделник Владимира Янева ще бъде извикана на разговор с комисията за конфликт на интереси към съвета да предостави материалите по делото „Софийски имоти“, както и документите, в това число нотариалните актове, по сделките за купуването на два имота като пълномощник на баща си.
„Много съм щастлив, че за първи път след 22 години се разбра, че се избира съдия. Ако се върнем през годините, какви хора са назначавани на тези длъжности, а Владимира Янева е от петнайсет години съдийка, три-четири години е била прокурор“, коментира по темата и премиерът Бойко Борисов. „Ако не се познава с Цветан Цветанов, а се познава с Румен Петков?“, попита риторично той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване