06/21/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

"Аурубис" влага 44 млн. евро в производство и екология

„Аурубис“, един от най-големите производители на мед в Европа, ще вложи 44 млн. евро в подобряване на производството и намаляване на изхвърляните в атмосферата газове в Пирдоп. За това съобщи вчера Никола Треан, изпълнителен директор на компанията за България на символична първа копка на проекта вчера. Около 26 млн. евро са предназначени за подобряване на емисионния контрол, а останалите ще са за повишаване на производителността. Срокът за реализация на проекта е началото на 2014 г., за което се надяваме да получим всички разрешителни от държавата навреме, поясни Треан. „Мисля, че това, което поискахте от нас през последните няколко месеца, сме го направили, така че германският инвеститор да се чувства добре в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на церемонията. Бутилка шампанско бе счупена символично на мястото, предназначено за завода за очистване на газовете, от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
В металургичния завод ще се направи подмяна на филтрите, в завода за сярна киселина се планира подобряване на охладителния процес. В металургията се предвиждат нови конструкции за вентилация и подобряване на системите за улавяне на газовете - прах и серен диоксид. Компанията ще построи отделен завод за очистване на допълнителните газове. Като резултат от инвестицията свежите концентрати ще се увеличат до 1,3 млн. тона годишно. Според „Коалиция за устойчиво развитие“ въпреки това няма достатъчно гаранции, че новите системи ще подобрят околната среда в региона. Двата завода на компанията в Хамбург и Пирдоп са с едни от най-добрите показатели по отношение на екологията, посочи Питър Вилбранд, член на УС и Борда на директорите на „Аурубис“.
В началото на годината жителите на Пирдоп заведоха дело срещу изпълнителната агенция по околна среда за нарушаване на процедурите по издаване на новото комплексно разрешително на „Аурубис“.
Надяваме се товарите да се превозват чрез българските железници, за да може да натоварим и този ресор, да могат да работят и да се запазят работните места, коментира Борисов.
След като ние ще произвеждаме повече мед, започваме разговори как може да се използва БДЖ като превозвач на тези допълнителни количества и ще се опитаме да ги подкрепим с допълнителни обеми, каза за „Класа“ Никола Треан.
Една от причините за новата инвестиция е нарасналото потребление на мед и строгите европейски изисквания за опазване на околната среда, особено в Европа, обясни Питър Вилбранд. Това се дължи на сериозните инвестиции в електропреносните мрежи, а необходимостта от метала ще расте и заради новите инвестиции в зелени технологии, както и от необходимостта от кабели в строителството. Допълнителна нужда от мед ще има при преминаването към електромобили, допълни Вилбранд.
„Аурубис“ планира да завърши тази година придобиването на компанията „Лувата“ с три предприятия в Европа (Финландия, Швеция, Холандия) и още едно в САЩ. С това производствените бази на „Аурубис“ в Европа ще станат 10.
Производството на „Аурубис“ в Пирдоп е второто по-големина в Европа. Компанията има три основни звена – първично производство на мед, рециклиране и благородни метали, производство на медни продукти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване