06/22/11 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел обмисля директно управление на еврофондове в България, Румъния и Гърция

Европейската комисия обмисля директно да управлява регионалните фондове в Гърция, България и Румъния, тъй като администрациите в тези страни не са в състояние да се справят сами. Това посочва евродепутатът Георгиос Чацимаркакис в интервю за изданието „ЕурАктив”.
Германският евродепутат дори се позовава на мнение на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, че подобен план е нужен на Гърция, България и Румъния, защото администрациите на трите държави не са в състояние да усвоят европейските средства по подходящ начин. Той отбелязва, че комисар Йоханес Хан разполага със стотици милиони евро за т. нар. техническа помощ и може да изпрати експерти от Европейската инвестиционна банка, от ЕК и от страните членки да подпомогнат усвояването на средствата.
Източници от ЕК коментираха пред „Класа“ ,че въпросът за поемането на тези фондове е коментиран още преди година в ЕИБ. Проблемът е бил как да бъде представен пред обществеността, защото това на практика означавало посягане върху независимостта. Междувременно стана ясно, че един от зам.- шефовете на ЕЦБ пристига у нас на 7 юли и се очаква той да оповести новината.
Искрено се надявам, че това е само едно мнение на евродепутат. След като няма все още официална позиция на ЕК, не ми се иска да коментираме, заяви пред „Класа” Моника Панайотова, председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете. Добре се движат оперативните програми, иска ни се всичко да става по-бързо, но важното е, че вече набрахме определена скорост, добави тя.
Според официалните данни в края на май реално са усвоени 13% от ресурса, а повече от 50% са договорени. По Оперативна програма ”Регионално развитие” са изплатени над 14% от средствата, договорени са близо 54%.
Поставянето на Румъния, Гърция и България на една основа не е коректно, защото и степента на икономическо развитие е абсолютно различна. Освен това всяка държава си има свой тертип при усвояване на европарите и затова не мисля, че информацията е коректно подадена, смята депутатката от ГЕРБ. Тя обясни, че вече максимално могат да се наблюдават процесите по усвояване на средствата и в България. Повече от две трети от информацията за всички проекти може да се проследява онлайн. Моника Панайотова уточни, че от структурните и кохезионния фонд се финансират основно оперативните програми – „Транспорт”, „Регионално развитие”, „Околна среда”.
Подобно информация звучи изключително лошо, защото означава, че ние не можем да гарантираме качествено и достатъчно количествено усвояване на тези фондове, коментира Димчо Михалевски, депутат от Коалиция за България. Очевидно имаме проблем и трябва да се види точно къде е. Но моментът е лош, защото в ЕК сега започва битката за следващия планов период и ще е много неприятно, ако я загубим, каза още Михалевски.
Има напредък по всички оперативни програми, но все още темповете са забавени и усвояването е слабо и една от причините е, че са пропуснати първоначалните години, каза председателят на Сметната палата Валери Димитров, който представи вчера пред парламентарната комисия по европейски въпроси обобщен доклад за резултатите от извършените 18 одита за усвояване на средства от ЕС по всички програми. Според Сметната палата един от проблемите отново е административният капацитет, но сега това е честата смяна на ръководителите и изпълнителните кадри, липсва готовност при големите проекти. Бенефициентите и особено общините нямат финансов ресурс, за да подготвят и осъществят проектите си. Непрекъснатата промяна в условията и изискванията за кандидатстване обърква кандидатите. Въпреки напредъка все още имаме доста сериозни проблеми при усвояване на европейските средства, особено във фонд „Земеделие”, обобщи Валери Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване