06/23/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Студентски визи за САЩ: нови правила, същите проблеми

Асошиейтед прес

Държавният департамент официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя ведомството, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите.

Ревизираните правила имат за цел да прехвърлят повече отговорности върху 53-те субекта, определени от департамента като официални спонсори в Лятната програма за работа и пътуване Джей-1. По традиция много спонсори отстъпват тези задължения на трети страни, което според предложените от Държавния департамент нови правила, публикувани тази пролет във Федералния регистър, прави спонсорите “просто доставчици на визи Джей-1″.

Федерални ревизори критикуват департамента от години за това, че зависи от спонсори, които да следят за изпълнението на програмата и да разследват оплаквания. Някои от тези спонсори правят милиони долари от студенти, пристигащи с визи Джей-1. Новите разпоредби обаче биха изисквали малък или никакъв пряк надзор от служители на Държавния департамент, давайки възможност на спонсорите да продължат да контролират себе си и своите партньори.

Промените ще влязат в сила от 15 юли, прекалено късно за хилядите студенти, които вече са в страната за още един сезон, през който ще работят като чистачи в хотели, сервитьори и касиери в магазини.

Лятната програма за работа и пътуване позволява на чуждестранни студенти да живеят и работят в САЩ четири месеца. Само миналата година тя доведе над 130 000 мъже и жени в САЩ.

Студентите, пристигащи с визи Джей-1, са идеалните жертви, тъй като са тук временно и може да не знаят как да потърсят помощ. Асошиейтед прес публикува преди шест месеца разследване, което установи, че много участници плащат хиляди долари, за да дойдат в САЩ, след което разбират, че обещаните им работни места не съществуват. Някои са принудени да спят в препълнени къщи или апартаменти и да плащат толкова много за жилище и транспорт, че се прибират у дома без пари. Други се насочват към секс индустрията, а някои търсят помощ в приюти за бездомни.

При представянето на предлаганите нови правила служителите на Държавния департамент изложиха проблеми, които до голяма степен отразяваха разкритията на АП, после хвърлиха вината върху липсата на контрол от страна на спонсорите и изразиха увереност, че промените ще помогнат за изчистване на програмата, отчасти чрез изискването спонсорите да удостоверяват, че студентите имат работа и че работодателите са легитимни.

Преглед на новите разпоредби обаче показва, че те не предлагат кой знае какви възможности за контрол. Промените обясняват как спонсорите следва да проверяват посредниците, които са трета страна, и колко често да контактуват с гостуващите студенти, но правилата не дават особена яснота по въпроса колко стриктно Държавният департамент ще проверява дали тези задължения се изпълняват.

Предлаганите правила призовават спонсорите да изготвят доклади, включително проверки на досегашната дейност, за чуждестранните посредници, които са връзката между тях и студентите, и да предават тези доклади на американските консулства. Департаментът също така ще извършва проверки на място на най-големите спонсори.

Но ведомството има едва няколко служители, които се занимават с тази и други програми за чуждестранен обмен, в които участват повече от 300 000 души, сочат данни на Института за икономическа политика - непартиен изследователски център, който планира да публикува доклад за програмата.

Държавният департамент призна, че настаняването и жизнените условия са проблем, но в новите разпоредби няма нищо, което да се занимава с контрола по тези въпроси. В ревизираните политики също така не се споменава за наказания, ако бъде установено, че спонсорите не вършат работата си както трябва.

Говорителят на Държавния департамент Джон Флеминг каза, че правилата, които вече са готови, позволяват санкции, вариращи от писмени порицания до изваждане от списъка на спонсорите.

Но департаментът също така призна, че досега нито един спонсор не е бил изваждан ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване