06/26/11 08:27
(http://radiomilena.com/)

Нова експозиция в Исторически музей Поморие

В Исторически музей Поморие постъпиха 24 броя рамкирани партрети на кметовете на Поморие след Освобождението до наши дни. Те ще бъдат подредени в нова експозиция на музея след  преместването на читалището в новата сграда. Експозицията ще се състои от мемориално табло, проектирано и изпълнено във Ваколор – Пловдив. Към него са подредени портрети на всички личности, заемали длъжността кмет, за които са намерени фотоизображения. С това, едно от обещанията на настоящия кмет Петър Златанов ще бъде изпълнено. За нашите читатели ще напомним, че то беше дадено в началото на мандата му и изпълнението му наложи почти петгодишна работа в българските архиви на привлечените учени и специалисти. Толкова години бяха необходими, за да бъдат установени  документално  47 личности и 77 мандата (кметове,  председатели на тричленни комисии и председатели на изпълнителни комитети) на Поморие  (Анхиало). Завършеното  изследване показа, че нашият град не е имал архив на своите кметове.
За да подпомогнем усилията на общината за създаването на този архив, нуждата от който беше показана още преди десетилетие от наши съграждани , ние публикувахме  нови сведения намерени от екипа . За целта открихме и постоянна рубрика „Забравениге кметове на Поморие”.
Днес   представяме  Постоянната експозиция „Кметовете на Помороие (Анхиало)” 1884 – 2011, която ще бъде открита през м.август , по инициатива на Община Поморие. Ние ще продължим да информираме многобройните си читатели за всички нови сведения, открити за поморийските кметове.
Обръщаме се още веднъж към поморийските граждани и нашата диаспора в страната и света с призив – да се съдейства за събирането на сведения и портрети на всички поморийски кметове в подкрепа на усилията на Община Поморие.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/26/11 08:27 http://radiomilena.com/news/?p=13358
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване