06/30/12 12:59
(http://radiomilena.com/)

Нови експозиции в Исторически музей-Поморие

DSCI4050 Нови експозиции в Исторически музей Поморие

В Историческия музей се откри изложбата “С ухание на казанлъшка роза в Поморие”. В експозицията са представени оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането и в началото на 20 век;  съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода; материали, свързани с историята – търговски тефтери, част от химическата лаборатория на Христо Яръмов и др. Да видят експозицията дойдоха зам. кметовете на община Поморие Янчо Илиев и Диана Апостолова. Специално от Казанлък , за да открие изложбата пристигна  Даниела Коева, зам кмет по строителство, инфраструктура и транспорт на община Казанлък Това е първото гостуване на експонати от „Музеят на розата»- Казанлък извън пределите на града от последните години,  сподели директорът на ИМ “Искра“ Момчил Маринов.Музеят на розата от Казанлък гостува в Поморие до 10 септември .

DSCI4052 Нови експозиции в Исторически музей ПомориеИсторически музей – Поморие представя и обновените си експозиции, каза директорът на музея Антон Карабашев . Във връзка със 100-годишнината от Балканската война са изложени оръжия, които са дарение от Министерство на отбраната. Сред тях са: картечница „ Шварц лозе“, револвер „Сент етиен“, ракетен немски пистолет, картечница „ДШК“, пушки и карабини „Манлихер“ и „Маузер”. Има и фотодокументална изложба, тъй като от Поморие и неговия район има сведения за участници в Балканските войни, Първата Световна война, както и в заключителния етап на Втората Световна война в Европа. Друго, което се представя в Историческия музей в Поморие е изложба живопис  на  картини от художествения фонд на музея на различни художници, които са оставили своя отпечатък през годините. Посетителите могат да видят и находките от последните археологически проучвания от местността “Палеокастро.”

DSCI4051 Нови експозиции в Исторически музей Поморие

 

 Нови експозиции в Исторически музей Поморие

bookmark Нови експозиции в Исторически музей Помориеsvejo Нови експозиции в Исторически музей Помориеgoogle Нови експозиции в Исторически музей Помориеdelicious Нови експозиции в Исторически музей Помориеstumbleupon Нови експозиции в Исторически музей Помориеfacebook Нови експозиции в Исторически музей ПомориеСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване