06/26/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Приоритетно ще се финансират общини с инвестиционни намерения

В момента у нас има 110 общи устройствени плана за територията или за част от територията на 87 общини, което е 33% от общия брой (264 ) на общините в България. От готовите обаче 57 са отпреди 15-20 г. На различен етап на подготовка са 72 плана - 34 за общини, 11 - за част от общини, и 27 за градове.
Една от причините за това състояние е липсата на средства за проектиране и изготвяне на плановете. Общият устройствен план на София струва 8-10 млн. лева, на Варна и на Пловдив по около 3 млн. лева. При най-малките общини става дума за 50 000-100 000 лева.
Другият основен проблем, заради който се бавят плановете, са опитите за налагане на разнопосочни интереси в конкретната община.
Решението за ОУП се взема от Общинския съвет, който не винаги е единодушен, преминава се през процедура по възлагане, предварителен и окончателен проект. Освен това се съгласува с всички министерства, пътната агенция, топлофикационните, газоразпределителните, телекомуникационните дружества. Една от най-сложните процедури е изработването и приемането на екооценката и оценката за съвместимост при територии от „Натура 2000“, което отнема 1-2 години. За нея се възлага отделна обществена поръчка, прави се от отделен екип. Това води до забавянето на плановете с 3 до 5 г., коментира за „Класа“ Борислав Борисов, доц. доктор, архитект и ръководител на катедра „Градоустройство, теория и история на архитектурата“ във Висшето строително училище.
В някои случаи, когато няма много разнопосочни интереси, планът може да бъде приет за 1,5 г. , както проектът за Стара Загора.

Често се нарушават нечии интереси

Пример за лични интереси, които могат да забавят плана, е следният случай: собственик има 200-300 дка обработваема земя и иска да я продаде. Той е близък до кмета и се възползва, защото ако земята му влезе в зона за застрояване, собственикът ще получи 10 пъти повече, отколкото ако не фигурира там. В черноморските общини тези интереси са още по-силни. Едно от последствията от липсата на планове е презастрояването на курортите. В много случаи там неясната собственост създава също проблеми при изготвянето на проектите. Оказва се, че в близост до плажната ивица има собственици на постройки, но земята е горски фонд.
За да се избегнат тези противоречия, би трябвало да се въведат срокове в законодателството за приемане на ОУП, смята Борисов. Сега, особено в по-малките общини няма сила, която да ги задължи да приемат свой общ устройствен план. Това е удобно за някои, защото в много случаи кметът или архитектът определят правилата според случая.
Според главния архитект на София Петър Диков проблемът не е от вчера. София прие своя план след осем години подготовка чак през 2009 г. Той обаче твърди, че най-добрата защита срещу натиск е наличие на ОУП. От друга страна, най-добре е общинското планиране да става през общинска структура. В софийския план се предвижда районът на Кремиковци да се превърне в многофункционална зона, която ще се развива за сметка на презастроената зона около Витоша, разказа Диков. Зоните край Околовръстния и Кремиковския път и изходът за магистрала „Хемус“ ще бъдат производствени и логистични площадки. В градоустройствената схема на София обаче още не е намерено решение за ромския квартал Факултета.
Бургаският план ще бъде официално приет тази седмица, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. Проектът беше възложен в края на 2008 г. и ще е първият ОУП на Бургас. Части от предишния план ще залегнат и в новия.
Една от причините за забавянето му беше свързана с допълнителното включване на кв. Ветрен и кв. Банево като територии за ниско застрояване, каза за „Класа“ архитектът на общината Веселина Илиева. Общината е най-напреднала от черноморските общини по изготвянето на ОУП. Според архитекта на Бургас проблемът с градоустройствените схеми е липсата на трайна политика за развитие на територията. Планът на Бургас предвижда във всеки от жилищните комплекси да бъдат изградени вторични административни центрове за обслужване на гражданите и със зони за отдих. Общината планира също градска железница да свързва града с Поморие, а корабчета – Бургас с Крайморие и Сарафово.
Необходимо е разработването на цялостна комплексна градоустройствена схема за страната, която струва 15-16 млн. лева, но те не са осигурени, съобщи Любен Татарски, шеф на регионалната комисия в парламента и бивш кмет на Разлог. Градът има частичен план, който е за туристическата зона Предел-Бетоловото и е отпреди 8-9 г. Той е струвал 100 000 лева.
Поради ограничените средства в бюджета на МРРБ приоритетно се възлагат устройствени планове за територии, където има засилен инвестиционен интерес. Такива са черноморските общини, планинските курорти от национално значение, община Видин заради строителството на Дунав мост 2 и др., обявиха от регионалното министерство.
В програмата на министерството са планирани средства за ОУП, но от МРРБ не конкретизираха за каква сума става въпрос.


Плановете на черноморските общини масово се препъват при екооценките

Плановете на черноморските общини се забавят най-често заради процедурите за екооценка и оценки за съвместимост със зоните „Натура 2000“. Сред тях са проектите на община Варна, Бяла, Долни чифлик, Аврен, Шабла, Поморие, Созопол, Царево. Забавянето е и заради многото инвестиционни интереси в тях.
Други общини са още по-назад. През 2008-2009 г. Балчик не изготви свой ОУП въпреки осигуреното финансиране, сега предстои ОУП да бъде възложен направо от МРРБ. Каварна е представила договор за актуализация на плана от 2007 г., но досега проектът не е приет. Община Несебър още не е изготвила ОУП. Процедурата за Приморско датира от 2003 г. През 2006 г. Общинският съвет го одобрява, сега предстоят съгласувателни процедури с Министерството на културата, екоминистерството и регионалното ведомство. Повечето планински курорти имат планове на туристическите зони в тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване