06/28/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Общият бизнес климат се влошава, само в услугите расте

Общият бизнес климат се влошава през юни с 0.4 пункта спрямо май, като единствено секторът на услугите отчита увеличение на показателя с 0.9 пункта, показаха данни на НСИ. Припомняме, че от началото на годината компаниите бяха по-оптимистични за състоянието на бизнеса, като единствено през март общият показател отчете спад от 4.1 пункта.
Експертите отчитат, че през месеца само в сектора на услугите бизнесът е подобрил очакванията си. Прогнозите на мениджърите за следващите шест месеца са по-резервирани, като има известно влошаване и очаквания за търсенето на услуги през следващите 3 месеца. По мнение на предприемачите през последното тримесечие заетите в сектора са намалели и тенденцията ще продължи в същата посока. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. Отрицателното влияние и на двата фактора се засилва през последния месец и е все още над обичайното за последните 10 г., отчитат от НСИ.
Бизнес климатът в промишлеността се понижава с половин пункт спрямо май. Спадът се дължи основно на влошаването на очакванията за състоянието на компаниите през следващата половин година. Последната анкета регистрира увеличение на дейността, но все още без намерения за допълнително наемане на персонал. Както при услугите и в промишления сектор несигурната икономическа среда е сред основните фактори, затрудняващи бранша. Освен това мениджърите изпитват проблеми с недостатъчното търсене, но нагласите от май за известно покачване на продажните цени през следващите месеци се запазват.
След като през май бизнес климатът в строителството се повиши с близо 4 пункта, през юни той запазва равнището си. Данните на националната статистика сочат, че има тенденция свиването на дейността да спре, като в същото време в очакванията за следващите три месеца се отчита известен оптимизъм. Освен това бизнесът регистрира и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
При търговията на дребно спадът на бизнес климата е най-голям - 1.7 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на неблагоприятните оценки на компаниите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията на търговците са резервирани. И в този сектор несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на фирмите и макар през юни негативното му влияние в сравнение с предходния месец да намалява, равнището му остава значително над обичайното за последните десет години (с 29.8 пункта).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване