06/30/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Банките компенсираха спада на печалбите

Печалбата на банковата система у нас към края на май е 280 млн. лв., показаха данни на БНБ, публикувани вчера. Резултатът е с 9 млн. лв. по-висок от постигнатия през януари-май 2010 г. от 271 млн. лв., което означава, че банките вече са компенсирали спада. Така от началото на годината до края на петия месец всеки ден финансовите институции са печелили по 1,85 млн. лв. Само за май статистиката на централната банка сочи 66 млн. лв. повече за банковата система спрямо 53 млн. за същия месец на миналата година. Припомняме, че за първите четири месеца банките отчетоха печалба от 214 млн. лв. - 57 млн. за април, 70 млн. лв. за март, 41,2 млн. лв. за февруари и 46 млн. лв. за януари. Спадът на годишна база бе сведен до едноцифрени числа още през февруари.
От БНБ уточняват, че банковият сектор остава стабилен през май, като нивата на основните показатели сочат приемлива доходност и съхранена ликвидна позиция. За цялата минала година положителният финансов резултат на трезорите се сви с над 20% до 617 млн. лв., а разходите им за обезценки се увеличиха с 26% до 1,31 млрд. лв. През 2009 г. пък кризата стопи с цели 44 на сто печалбата на банковата система спрямо 2008 г. и за цялата година банките приключиха на плюс от 780 млн. лв. Експертите отчитат, че през май извършената обезценка е била за 99 млн. лв. и е по-ниска от тази през април. Брутните кредити (без тези за кредитни институции) бележат растеж от 121 млн. лв., като 99 млн. от тях са вследствие на заемната активност на корпоративния сектор. При кредитирането на населението обаче отново не се вижда раздвижване, показват данните. Така през петия месец на годината домакинствата са взели 16 млн. лв. като ипотечни заеми, а потребителският сегмент запазва нивото си от април.
Според данните на централната банка привлечените средства се увеличават с 264 млн. лв. под влиянието на свободния ресурс на гражданите, домакинствата и институциите, различни от кредитни. Депозитите от населението бележат растеж с 235 млн. лв. (0,8%), а привлеченият ресурс от предприятия нараства със 118 млн. лв.
В края на май балансовият капитал на системата е 10,2 млрд. лв. В резултат от повишения доход от текущата година той е увеличен с 0,6% (58 млн. лв.). Активите на банковата система към 31 май 2011 г. са 74,5 млрд. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване