06/30/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Преустройват пространството около НДК, булевард "Витоша" става място за забавления

Пространството около НДК ще бъде преустроено. Още това лято например ще бъдат премахнати част от магазините в подлеза, защото там ще бъде изградена бъдещата станция на метрото на НДК. Това съобщи вчера главният архитект на София Петър Диков.
„Ще се премахнат магазинчета от северната страна на подлеза между фонтана и изхода към трамвайните спирки. Освен че са грозни, те стесняват пространството на подлеза, а след като бъде открит вторият метродиаметър, това ще е една от най-натоварените метростанции. Искаме цялостна промяна на визията на този подлез, за да се превърне пространството в желано за софиянци“, обясни Петър Диков. За целта собствениците на магазини ще бъдат принудени да ремонтират фасади и да сменят климатици.
Вчера стана ясно още, че сред най-честите предложения на гражданите за пространството около НДК са пейките там да имат навеси, а в района да бъде изграден паркинг за велосипеди. Още няколко места в София ще бъдат обновени в близкото бъдеще. Едно от тях е бул. "Витоша", който трябва да стане изцяло пешеходна зона. Трамвайните линии по него ще бъдат премахнати. След около два месеца ще започне и изграждането на проект за подземен паркинг и цялостна реконструкция на булеварда.
„Според мен "Витоша" от улица на луксозните магазини трябва да се превърне в улица на забавленията, с кафенета и ресторанти“, каза арх. Диков. Той е възложил и проект за изработването на проект за промяна на пространството около Перловската река. Там водата трябва да бъде свалена под земята, а коритото на канала да стане място за разходки и каране на колело.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване