07/03/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

"Маркет ЛИНКС": Нов лидер сред всекидневниците

Въпреки активните усилия да се докаже чрез медийни изследвания, че вестниците „24 часа“ и „Труд“ продължават да поддържат водещата си позиция, резултатите от изследванията на агенция „Маркет ЛИНКС“ показват категорично, че на медийния пазар в групата на лидерите се е утвърдил нов играч – в. „Телеграф“. За периода от февруари до април 2011 г. по среднодневен обхват от националната аудитория над 15-годишна възраст в страната „Телеграф“ (10,6%) има същия дял като в. „Труд“ (10,5%) с малка преднина пред „24 часа” (8,6%). По същия показател в София „Телеграф“ (24,6%) води „Труд“ с 10%.
Значимите разлики между резултатите на „Мeдия консултант” и тези от публикувани във вестниците „Труд” и „24 часа” и изследванията на „Маркет ЛИНКС” могат да се обяснят с различните индикатори – т.е. формулировката на въпросите, задавани към респондентите. Среднодневният обхват се изчислява чрез въпроса: „Кой всекидневник четохте вчера”, по тъй наречения метод Day After Recall, който се задава всеки ден през определен наблюдаван период. Това е възможно най-точният метод за измерване на обхвата на една печатна медия. Измерване на читаемостта на една печатна медия чрез индикатори с неясен времеви обхват, като например: „Кой вестник четете най-често?” или „Кой е предпочитаният от вас вестник?”, чрез които напоследък се утвърждава лидерството на двата дългогодишни лидера в публикациите на техните страници, обикновено дава доста по-завишени резултати от реалните.
Очевидно е, че на пазара на печатни медии настъпват промени, които не са приятни за дългогодишни лидери.

- Д-р Стоянова, как бихте обяснили отсъствието на вестници като „Пари”, „Класа” и „Дневник” от вашите данни? Означава ли това, че те нямат аудитория?
- Отсъствието на ежедневници от списъка на тези с резултати над статистически значимите, като например „Пари”, „Класа”, „Дневник”, не е показателно за тяхната читаемост и значимост. Тези вестници са с икономическа тематика и аналитичност и са насочени към специфични нишови целеви групи – т.нар. взимащи решения – хора на бизнеса, управленската администрация и интелектуалния елит. Тези сегменти обикновено не попадат в национално представителните извадки или не в мащаба, в който присъстват сред населението. Въпреки че са с много по-малка аудитория, тези вестници имат важна роля чрез въздействието си върху влиятелните читатели – хората, които вземат решения за съдбата на преобладаваща маса читатели, т.е. на нацията.

Изследвания на аудиторията на печатните медии на «Маркет ЛИНКС” не са поръчани от никоя медия и са напълно неутрални, като имат за цел да покажат реалната ситуация в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване