07/04/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Да не бъркаме окото на бурята с края на кризата


Нуриел Рубини. Снимка: личен блог

Б.р. - смята се, че именно Нуриел Рубини предсказа последната криза. Наричат го още Dr. Doom или Второто пришествие. Той е професор по икономика в Stern School of Business към New York University. Основател и президент на финансово-икономическата изследователска фирма на Roubini Global Economics, редовно участва и представя възгледите си на Световния икономически форум в Давос. Съветник е на много централни банки по света. Предлагаме откъс от книгата му (в съавторство със Стивън Мим) “Кризисна икономика”, подготвена от “Сиела”.

През май 1930 година президентът Хърбърт Хувър уверено декларира „Ние преживяваме една от онези големи икономически бури, които периодично носят трудности и страдания на хората… Убеден съм, че вече преминахме най-лошото и с общи усилия бързо ще се възстановим. Няма нито един значим банков или индустриален фалит. Опасността е зад нас.“ Също през май, но седемдесет и осем години по-късно, финансовият секретар Хенри Полсън уверено заяви „Най-лошото е зад нас“ и добави след седмица „По-близо сме до края на пазарните безредици, отколкото до началото.“

Както Хувър, така и Полсън допуснаха класическата грешка на хора, жертва на финансов ураган. Те объркаха окото на бурята с края на кризата. Те едва ли са единствените мъдри мъже, които направиха подобни изказвания в средата на срива. По време на всяка криза има шепа оптимисти, които в един момент заявяват, че най-лошото е отминало. Интересно е, че този оптимизъм обикновено е искрен. Той не е опит за успокояване на пазарите, а отразява истинското вярване, че бурята е отминала.

За съжаление финансовите кризи са на приливи и отливи; рядко се случва да ударят еднократно и да утихнат. Наподобяват урагани, които набират скорост, отслабват за малко, след което събират още по-голяма разрушителна сила. Това е доказателство, че опасностите преди всяка голяма криза проникват навсякъде. Те не се лекуват от фалита или спасението на една банка или дори експлозията на цял финансов сектор.

През януари 2009 година, в последните дни на администрацията на Буш, вицепрезидентът Дик Чейни даде интервю за Асошиейтид прес. На въпроса защо администрацията не е успяла да предвиди най-голямата финансова криза от Голямата депресия насам, отговорът му беше показателен: „Никой не е достатъчно умен, за да я проумее, заяви той, не мисля, че някой е забелязал наближаването й.“ Едва ли само Чейни е дал такава оценка. Припомнете си изказванията на мъдри мъже от финансовата общност и политическия апарат, направени в зората на кризата. Те неизменно задават подобен риторичен въпрос „Кой би могъл да знае?“ Финансовата криза, както споменава Чейни в същото интервю, е подобна на атаките от 11 септември – катастрофална и почти невъзможна за предвиждане.

Това не е вярно. Да вземем само най-известната прогноза, направена преди кризата. Един от авторите на книгата, Нуриел Рубини, отправи ясно предупреждение през спокойните дни на 2006 година. На 7 септември Рубини, професор по икономика в Нюйоркския университет, се обърна към скептичната аудитория от Международния валутен фонд във Вашингтон. Той убедително отправи предупреждение, което прозвуча абсурдно за голяма част от присъстващите. Той предрече, че държавната икономика скоро ще изпадне в невиждан досега срив на жилищния пазар, сериозни сътресения на цените на петрола, рязко намалена потребителска способност и дълбока рецесия.

Въпреки че тези предсказания бяха достатъчно неприятни, Рубини предложи един още по-ужасяващ сценарий. Когато собствениците на жилища престанат да изплащат ипотеките си, цялата световна финансова система ще изпадне в застой, тъй като гарантираните от ипотеки ценни книжа на стойност трилиони долари ще започнат да излизат наяве. Този все още предстоящ срив на пазара на жилища, заключи той, би могъл „да доведе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване