07/04/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Четвърти сме в Евросъюза по ръст на цените в индустрията

През май цените в индустриалното производство у нас са нараснали с 10% на годишна база, показаха данни на Евростат. По този показател страната ни се нарежда на четвърто място в ЕС, като преди нас са Великобритания (11,9%), Дания (10,8%) и Холандия (10,7%). За периода цените са нараснали с 6,2% в еврозоната и със 7,1% в ЕС.
Стойностите в енергийния сектор са нараснали с 11,9% в еврозоната и с 13,7% в ЕС спрямо май 2010 г., отчитат от статистическата служба. Малотрайните суровини са поскъпнали съответно с 3,7% и 4,1%. Трайните стоки са се повишили с 1,9% в еврозоната и с 1,8% в ЕС. Капиталовите също са се повишили съответно с 1,2% и 1,3%. С най-ниски темпове цените на производител са се покачили в Малта – 0,8 на сто, следвани от Швеция, Унгария и Словакия, отчитат от Евростат.
На месечна база в България има лек спад от 0,2%, като с толкова е и намалението в промишленото производство в еврозоната, а в ЕС е с 0,3%. Производствените цени в еврозоната са спаднали за първи път през последните 20 месеца през май, отчитат експертите. Основна причина за това е било рязкото понижение в цените на енергийните продукти. Това е първо месечно понижение от септември 2009 г., когато показателя спадна с 0,4%. Участниците на пазара очакваха да достигне съответно -0,1% и 6,3% от 0,9% и 6,7% за предходните периоди.
Като цяло инфлационният натиск в района е спаднал, но основната причина за това е било понижението от 1,1% в цените на енергийните продукти през май, отчитат анализатори. На годишна база те са се забавили до 11,9%, което е най-слабото покачване от януари насам. Изключвайки сектора на строителството и енергийните разходи, производствените цени са отчели покачване от 0,2% през май, което е най-слабо месечно повишение за последните 6 месеца, и 4,2% на годишна база.
На месечна база най-голям спад в цените на индустриалното производство е отчетен в Гърция – с 1,4%, Швеция и Великобритания – с по 1,1%, и Франция – с 0,5%. Най-голям ръст през май е регистриран в Кипър – с 1,8%, и Латвия – с 1,3%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване