07/05/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Заимов разкрива дълбините на океана

В унисон с настъпващото лято и в рамките на Месеца на фотографията Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ) представя новата експозиция на Михаил Заимов, озаглавена Evolution. Колекционерите и посетителите, които дойдат на „Оборище“ 10 в столицата, ще се потопят във феерията от цветове, които изпълват романтичните и мистериозни кадри, запечатали уникалния, непознат и вълнуващ подводен свят на океана. Все пак доминиращата формула в тези фотографии е природата.
Заимов ни предлага да споделим преживените на около 30 метра дълбочина гледки и срещи. Сред тях - позирането на 15-метрова китова акула, стъкленото попче, стъпило върху корал, красотата на морската игла, живописният Риф Шаабс аф Руми, архипелага Галапагос в Тихия океан и Суданското крайбрежие на Червено море. Успява да ни заведе до улица „Ала Валета“, която граничи с морето, пренася ни чрез енигматичните си кадри, уловили надморски пейзажи, до застиналия архипелаг Галапагос в Тихия океан.
„Светът под водата е свят на мълчанието и спокойствието. Във водата аз успявам да постигна най-лесно за себе си състояние, близко до нирваната и медитацията, защото в света на океана не съществуват никакви други мисли освен усещането за конкретния момент и насладата от мига, който е пред очите ви“, сподели Михаил Заимов пред „Класа“. „Трудността е в очакването и това да успееш да овладееш фотоапарата или празнината на композицията, светлосянката и перспективата в измерението от вода“, обясни авторът.
Фотографиите са отпечатани върху платно, а като контрапункт на подводните дълбини са двете огнени снимки, от които бликат много мистика и енергия, запечатали кратера Халеакала на хавайския остров Мауи, който е най-големият спящ вулкан.
Сред цветността от търсенията на Михаил Заимов акцент е черно-бялата контрастна панорамна снимка на Арката на Дарвин, заснета от лодка, която провокира зрителя да застине в съзерцание на видяното. Михаил Заимов споделя, че ако има продължение на неговата морска „Еволюция“ от кадри, то в нея задължително ще присъстват китовете. Експозицията може да бъде видяна до 15 юли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване