07/05/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Строителството на тунел под "Шипка" е неоправдано

Неоправдано и икономически неизгодно е строителството на тунел под прохода „Шипка“, каза още инж. Валентин Трашлиев. Той обясни, че за да бъде ефективно съоръжението, ще е необходимо изграждането на съпътстваща инфраструктура, за която няма транспортна необходимост. Според експерта много по-изгодно ще е да се построи тунел под прохода „Петрохан“. Представителите на асоциацията обясниха, че най-правилното решение за преминаването през „Кресненското дефиле“, което е част от магистрала „Струма“, е чрез тунел. Тъй като трасето е в земетръсен район, тунелът ще е най-сигурен и безопасен, щетите върху околната среда ще бъдат минимални и ще бъде улеснена поддръжката. „В цяла Европа движението масово се извежда под земята“, коментира инж. Виктор Ташев, управител на браншовата организация. Цената на тунелното строителство е по-висока, но в дългосрочен план, то е по-изгодно, защото поддържането се улеснява. Съоръженията елиминират заплахата от корозия, а у нас активните свлачища са около 8000.
Само между 3 и 4 на сто от жилищата в цялата страна са в добро състояние, каза вчера арх. инж. Валентин Трашлиев, председател на УС на „Българската асоциация по геотехническо и тунелно строителство”, по повод форум, който ще се проведе през октомври в София. По думите му всички останали обекти могат да се зачислят към т. нар. опасни сгради. В България има прекалено много жилищна застроена площ на глава от населението, но тя е с прекалено ниско качество, заяви Трашлиев. В тази статистика влизат не само изоставените жилища в пустеещите населени места, а и сградите, които са в експлоатация в големите градове. Съоръженията са опасни не само като конструкции, но и като вътрешна инфраструктура. Той обясни, че проблемът не е само в нормативната рамка и в ниския контрол, но и в самосъзнанието на българите, влияние оказва и липсата на правилна поддръжка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване