03/26/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Строителството на Дунав мост 2 ще завърши предсрочно

Дунав мост 2, свързващ Видин-Калафат, ще бъде завършен до края на ноември, каза транспортният министър Ивайло Московски при инспекция на строителната площадка на съоръжението, цитиран от БТА. Срокът, в които строителят - испанската фирма FCC, трябва да завърши Дунав мост 2, е 21 декември. Московски обясни, че има възможност до края на ноември да не бъдат завършени асфалтирането на моста и изолацията, които изискват определена температура на въздуха, за да се работи.
До момента изпълнението на проекта е 72 на сто, а на прилежащата инфраструктура - 88 на сто. В петък започна изграждането на последния стълб от моста. Работи се и по завършването на насипите за пътния и железопътния подход към съоръжението.
Очаква се до 10 дни правителството да разреши още една концесия за добив на инертни материали, необходими за строителството на моста, каза министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. По думите му с това трябва да се решат всички технически въпроси. Финансовото изпълнение на проекта е приблизително 80 процента, заяви транспортният министър. Миналия месец парламентът разреши за изпълнението да бъдат дадени допълнително около 26 млн. евро. Испанската фирма спечели търга за строителство с предложената най-ниска цена за изпълнение от 100 млн. евро. Финансирането се отпуска по предприсъединителната програма ИСПА.
В момента се извършва проектиране на така наречената тапа от инфраструктура в участъка между Димово и Ружинци, които са част от международен път, обясниха още министрите. По думите им тя не е включена за изграждане в този програмен период, но се планира за 2014 г.



Екоминистерството одобри изграждането на тунел под Шипка


Реализацията на дълго обсъждания проект за изграждане на тунел под връх Шипка получи одобрение от Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ при МОСВ под председателството на заместник-министър Евдокия Манева, съобщиха от екоминистерството. Инвестиционното предложение предвижда югозападен обход на град Габрово, като трасето е разделено на пет етапа. Има вероятност то да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове в защитените зони, пише в заключението на експертите.
Представителите на неправителствените организации депозираха във ВЕЕС особено мнение, в което се казва, че за един месец не е било възможно да се извърши реална оценка за въздействието на инвестиционното предложение върху пропуснатите в доклада видове и местообитания, предмет на опазване в защитените зони, а представените допълнения засягат оценка на влиянието на проекта върху над 50% от целевите видове птици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване