07/06/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Новият спасителен пакет за Атина готов през септември

Най-големите европейски банки се събраха вчера в Париж, за да обсъдят как частният сектор може да участва в нов спасителен план за Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Именно това бе едно от изискванията на Германия, за да се включи в спасяването на закъсалата страна. Ръководителите на водещите европейски кредитори се срещнаха в централата на френската банка BNP Paribas. Френските трезори първи изразиха готовност за изкупуване на гръцки дълг.
Основната цел на разговорите в Париж е да се определят условията, при които те биха били готови да купят нови гръцки облигации, смятани в момента като една от най-рисковите инвестиции в света. Новият спасителен план за закъсалата балканска страна се очаква да бъде на стойност от 115 милиарда евро до средата на 2014 г. след отпуснатия миналата година спасителен пакет от 110 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).
Новият спасителен план за Гърция най-вероятно ще бъде готов през септември и еврозоната има още няколко седмици да определи подробностите за участието на банките, посочи новият френски министър на финансите Франсоа Бароа, цитиран от АФП.
Срещата е под патронажа на Института за международни финанси (ИМФ), който е една от най-големите асоциации на финансови институции и представлява повече от 300 от водещите банки и финансови компании в света. Сред участниците в дискусията са ING, BNP, HSBC, Deutsche Bank, Societe General и Commerce Bank.
Според „Файненшъл таймс“ едно от разглежданите предложения е да се подобрят условията спрямо първия спасителен пакет, включително и договарянето на по-ниски лихви. Планът да се привлекат частните инвеститори, като германски и френски банки, доброволно да реинвестират в гръцки книжа с наближаващ падеж има за цел да се набавят около 30 млрд. евро финансиране за Гърция.
Задачата на финансовите институции се усложни още повече, след като в началото на седмицата Standard&Poor's обяви, че всяко рефинансиране от страна на частния сектор ще се води за "извънредна" транзакция и ще доведе до понижаване на рейтинга на страната до ниво частичен фалит.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване