07/06/11 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Таблоид на Мърдок отприщи гнева на британците

Главната редакторка Ребека Брук, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие “Прецакани”.

Британският вестник “Нюз ъв дъ уърлд” незаконно се е сдобил през март 2002 г. с достъп до мобилния телефон на ученичката Мили Доулър, която после е била убита, съобщи в. “Гардиън”. Репортери на булевардния “Нюз ъв дъ уърлд”, който и преди бе обвиняван в подслушване на телефоните на знаменитости, са следили за съдържанието на есемесите и гласовите съобщения, постъпвали в телефона на изчезналата 13-годишна девойка от нейни роднини и приятели, като периодически изтривали някои от тях, за да не се препълни паметта на телефона.

“Гардиън” пише, че Скотланд ярд разследва случая и детективите му търсят доказателства в архива от 11 хиляди страници на частния детектив Глен Мълкер, който е в затвора за други телефонни хакерски атаки по поръчка на “Ню ъв дъ уърлд”. Според следствието съобщенията са били изтривани от журналистите от вестника през първите няколко дни след изчезването на Мили, за да се освободи памет. В резултат приятелите и роднините са момичета са вярвали, че тя е може би още жива, а полицията смята, че са били унищожени доказателства.

Според “Гардиън” много скоро след изчезването на Мили журналистите от “Нюз ъв дъ уърлд” са действали според стандартната практика в новинарския отдел - наели са  частен детектив да им осигури материал. На Стив Уитамор е било платено, за да открие адреса и телефоните на всички семейства с това фамилно има в района. Детективът открил номера на момичето, след което щатният детектив на вестника Глен Мълкер се заел с незаконното засичане на кратките писмени
съобщения.

“Гардиън” смята, че този случай ще окаже натиск върху тогавашния главен редактор на изданието Ребека Брукс, която сега е представител на Рупърт Мърдок във Великобритания, както и към тогавашния заместник-главен редактор Анди Коулсън, който през януари подаде оставка като медиен съветник на британския премиер
Дейвид Камерън.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че трябва да се извърши официално разследване на скандала с подслушването на телефони от вестник “Нюз ъв дъ уърлд”. Скандалът отприщи вълна от гневни реакции в цялото кралство. Трябва да има разследване, може би няколко разследвания, на това, което се е случило, заяви Камерън пред парламента. Той отбеляза, че британската общественост е “отвратена” от постъпката на вестника, който е част от медийната империя “Нюз корпорейшън” на Рупърт Мърдок.

Полицията започва да проучва всеки по-значим случай на убийство, отвличане или посегателство срещу дете след 2001 г., като реакция на разкритията, че журналисти от “Нюз ъв дъ уърлд” са проникнали в гласовите съобщения на телефона на убитото момиче Мили Доулър. Служители на реда вече са уведомили родителите на убитите през 2002 г. момичета Холи Уелс и Джесика Чапман, че и техните мобилни телефони са били подслушвани.

Предполага се, че журналисти от вестника са се опитвали да получат достъп до гласовите съобщения и на роднини на жертвите на атентатите в Лондон от 7 юли 2005 г., докато те отчаяно са очаквали да получат информация за любимите си хора след нападенията, пише в. “Дейли телеграф”. Стана известно също, че главната изпълнителна директорка на “Нюз интернешънъл” Ребека Брукс лично е възлагала на частен детектив да подслушва телефони незаконно, пише в. “Индипендънт”. Брукс е лична приятелка на Камерън, отбелязва Ройтерс, и премиерът редовно прекарва свободно време в дома си в провинцията с Брукс и нейния съпруг.

Очаква се политици да призоват за национален бойкот на “Нюз ъв дъ уърлд”, докато Брукс не напусне вестника. Дебатът вероятно ще постави премиера в неудобно положение, след като той и без това беше подложен на критики заради назначението на бившия редактор от “Нюз ъв дъ уърлд” Анди Коулсън за директор ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване