07/07/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Изненада: “Погалиха” дупнишките галеници със сериозни присъди

Иво Инджев

Не е хубаво да се правят каламбури с имената на хората, пък били те и подсъдими с произнесена срещу тях присъда, но т.нар. братя Галеви отдавна са станали част от „фолклора“. Без да знам, че ще бъдат драматично осъдени на втора инстанция, след като бяха патетично оправдани на първа, преди няколко вечери наострих уши покрай един лапсус в превода по един от научно популярните телевизионни канали (не ми го побира акълът защо тъкмо тези канали наемат пишман преводачи, които често правят карикатурен български превод, който няма нищо общо с оригиналния текст).

Разбрал-недоразбрал английската дума за „чесън“ (garlic) някой неадекватен нашенец набързо беше сложил в устата на четеца твърдението, че американските конспиратори си предавали шпионска информация за движението на британските войски по време на войната за независимост с помощта на „галско писмо“ (всъщност – с помощта на тайнопис, на базата на сок от чесън).

Та като чух за „галското писмо“ се сетих за галениците на правосъдието и МВР от времето на тройната коалиция и нейния министър Румен Петков „братя Галеви“. Брей, рекох си (преди да разконспирирам истинския смисъл на чутото) - да не би за нашите герои да става дума? Може би има галевско писмо като част от рубриката „и ний сме дали нещо света“?!

Но ми е била бедна фантазията. Невероятното се случи. Пламен Галев бе осъден на 7 години, а неговият побратим Ангел Христов-Геле – 5 години. Това обяви Софийският апелативен съд и отмени оправдателните присъди на недосегаемите дупнишки персонажи, които станаха огъня, изгорил крилата на министър Петков.

Когато двамата бяха оневинени през ноември м. г. от Кюстендилския окръжен съд, тъй като нямало достатъчно доказателства да ръководят организирана престъпна група за рекет, никой не се учуди. У нас в сензация се превръщат логичните действия на правосъдието, като въпросната произнесената присъда.

Това си е направо мистерия: нещо като „галско писмо“ с миризма на чесън. Дано съдиите не се окажат „изгубени в превода“ и предстоящото обжалване на следваща инстанция да подкрепи заключенията им. Иначе „жална им майка“. Не на Галеви.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване