07/12/11 04:38
(http://radiomilena.com/)

Налагат десятък на депутатите

Депутатските премии най-вероятно ще се облагат с 10% данък. „Вървим към този вариант. Идеята е върху парите да се начислява налогът, преди да бъдат преведени на парламентарните групи. Това е най-лесният и най-прост вариант“, разказа зам.-шефът на бюджетната комисия в парламента Димитър Главчев. Той обясни, че при други варианти ще трябва да се променят закони и да се назначават много счетоводители, предаде actualno.com.
Скандалът с безотчетните депутатски премии от 1460 лв. на месец гръмна преди десетина дни. За парите в пликчетата разказаха избраниците от РЗС.
Представителните пари да отиват за лечение на българчета в чужбина. Тази идея лансира шефката на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева. Тя изчисли, че годишната сума за 240 народни избраници надхвърля 4 млн. лв. Горе-долу толкова средства са необходими за трансплантация на 19 българчета в чужбина. В момента 14 деца имат нужда от присаждане на бъбрек, 2 – на сърце, и още 2 – на черен дроб. Тези присаждания са трудни и у нас не се правят, изтъкна Христина Димитрова от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.
В новото постановление на кабинета за лечение на деца в чужбина е заложена клопка и вероятно министър-председателят Бойко Борисов е бил подведен, заяви Захариева. Хлапетата, одобрени за лечение зад граница, могат да разчитат до 180 000 лв. от държавата. Децата за трансплантация в чужбина – на много по-малко. Например за присаждане на бъбрек ще получават 45 000 лв. при цена в чуждите клиники от 120 000 евро. Това означава, че родителите трябва да осигурят непосилните суми от около 100 000 евро. Пациентските организации се заканиха да атакуват постановлението на МС в Конституционния съд.
Парламентарната група на ГЕРБ и в момента използва част от средствата за представителни нужди, за да финансира лечението на български деца, заяви депутатката Светлана Ангелова. Над 10 били случаите, в които ГЕРБери са дарили средства за операции на хлапета в България и в чужбина.
„Не сме мислили по въпроса представителните суми да се дават за лечение на деца. Въпрос на сметките е дали тези пари ще стигнат. Не знам колко е продуктивна тази идея. Ако тръгнем в тази посока, би било редно и представителите на съдебната система и в бордовете на държавните предприятие да дават част от парите си за лечение на болни деца“, коментира Димитър Главчев.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване