07/12/11 19:16
(http://www.klassa.bg/)

Съдиите номинираха трима за членове на ВСС

Само трима съдии ще се състезават за двете свободни места във Висшия съдебен съвет. Това решиха вчера 167 съдии от цялата страна на продължило по-малко от час общо делегатско събрание.
В надпреварата ще участват Марина Михайлова от Върховния административен съд, Теодора Нинова от Върховния касационен съд и Димитър Фикиин от Военноапелативния съд в София. Самият избор ще се проведе на 12 септември. Дотогава кратки биографии на претендентите могат да бъдат намерени на интернет страницата на ВСС, както изискват последните промени в Закона за съдебната власт. Това време се дава за размисъл на делегатите и за подаване на сигнали за нарушения, извършени от предложените магистрати, ако има такива.
Изборът се наложи, след като съдиите Капка Костова и Галина Захарова напуснаха в знак на протест срещу кадровата политика на ВСС. Избирането на нови членове пък беше бойкотирано от част от съдиите от София и Благоевград, които не излъчиха свои представители.
„Няма време да бойкотираме, защото съдебната система е наша“, с тези думи съдията от ВАС Соня Янкулова издигна кандидатурата на колегата си Марина Михайлова. Михайлова се прочу преди няколко месеца, когато подписа с особено мнение решението по делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.
„Не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии, прокурори и на специализирани съдилища. Членовете на съдебната власт трябва да кажем кои са най-добрите сред нас, да следим спазват ли се критериите за избора, да казваме какво се случва, за да няма нищо на тъмно във ВСС“, обясни Михайлова след номинирането си. Според нея можело да се формира друго ядро в съдебния съвет, което да промени политиката му.
Теодора Нинова от ВКС, която не присъства на събранието, защото върховните съдии бойкотираха избора, беше предложена от Марио Димитров от ВАС. Нинова му дала съгласие да я включат в надпреварата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване