07/14/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

МЗ прави електронни здравни досиета най-рано от 2014 г.

Всички пациенти ще разполагат с електронни здравни досиета най-рано през 2014 г. Това заяви вчера здравният министър Стефан Константинов, който подписа договор със социалния министър Тотю Младенов за предоставяне на финансова помощ от 9,7 млн. лева за изграждане на интегрирана информационна система. Средствата са по ОП „Развитие на човешките ресурси“, а срокът за изпълнението на проекта е 27 месеца. Чрез системата ще се осигурят на пациентите електронни здравни досиета, в които те сами ще могат да определят кой и до какви техни данни да има достъп. Тя има за цел още да събира данни за оказаните здравни услуги в страната, броя преминали пациенти, разходите за диагностика и лечение, извършваните скринингови програми. Освен това системата ще свърже информационните системи на НЗОК, НЕЛК, НАП и др. Константинов обясни, че в момента има здравно осигурени българи, които са с електронни досиета, но достъпът до тях става само с електронен подпис и тази система е неработеща. Според него най-подходящият вариант това да става е чрез пръстови отпечатъци. Той предлага като друг вариант достъпът да е с парола и ПИН код или данните да се внедряват в чипа на личните карти при следващата кампания по издаването им. Константинов подчерта, че идеята на министерството е не да изгради нова база данни, а да използва информационната система на НЗОК. По отношение на промените в Наредба 49, които бяха обнародвани в сряда в Държавен вестник, министърът коментира, че пациентите трябва да са много наясно, че когато напускат лечебното заведение, поемат и съответните рискове от това. Според промените пациент, който поиска да бъде изписан от болницата по-рано от предвиденото, трябва да плати всички разходи по лечението си. Константинов добави, че идеята се е зародила заради няколко смъртни случая преди 2-3 месеца, като хората са били напуснали преждевременно болниците. Социалният министър Тотю Младенов пък коментира, че 45 млн. лева са заделени общо за здравното министерство като бенефициент по приоритетната ос 6 на оперативната програма. Той добави, че предстои до края на месеца да бъдат предоставени на министерството средства за още две системи - единна информационна система за медицински експертизи на стойност 800 000 лв. и национален списък на медицинските изделия, чието изграждане ще струва 150 хил. лева.


НАП пуска електронен калкулатор за здравни вноски

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, е публикуван на интернет страницата на Националната агенция за приходите, съобщиха вчера от агенцията. Електронната услуга е напълно безплатна, но за използването й е необходим електронен подпис. С помощта на калкулатора могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване